Jogerősen börtönbüntetésre ítélte a bíróság a szerb embercsempészt

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. május 3-án, tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki embereket akart Németországba csempészni.

A másodfokú bíróság az embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Berettyóújfalui Járásbíróság nyilvános tárgyaláson, 2021. június 14-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet szerint a szerb vádlott az egyik ismerőse azt ígérte, hogy ha a bűncselekményben közreműködik akkor pénzt fog kapni, illetve a felé fennálló tartozását elengedi. A férfi 2020. február 26-án szerbiai lakóhelyéről Romániába utazott, ahol átvette az embercsempészés végrehajtásához a számára rendelkezésre bocsátott személygépkocsit, amivel Magyarországra utazott. A vádlott feladata az volt, hogy Ártánd térségében, a részére megadott GPS- koordinátáknak megfelelő helyen felvegye a Magyarországra illegális úton belépő migránsokat, majd őket tovább szállítsa. A 39 éves férfi 23 óra körül Biharkeresztes közelében a gépkocsijába felvett hat iraki és egy szír állampolgárt, akik egy ismeretlen személy vezetésével jutottak át a zöld határon és a vádlott közreműködésével akartak Németországba jutni. 

A személygépkocsit a 42-es számú főúton a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség járőrei intézkedés alá akarták vonni, azonban a vádlott nem akart megállni. Egy rövid autósüldözést követően a 39 éves férfi mégis megállt, majd kiugrott az autóból és szökni próbált, azonban nem jutott messzire a rendőrök utolérték és elfogták. Az intézkedés során a rendőrök az illegális migránsokat is előállították, valamint megállapították azt is, hogy a bűncselekményhez használt autón lévő rendszámok hamisak.

Dr. Nagy Antal a büntetőtanács elnöke elmondta, hogy a másodfokú bíróság korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelyet a vádlott és védője tudomásul vett, az ügyészség azonban súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést. A büntetőtanács álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke is törvényes, megfelel a büntetés kiszabás büntető törvénykönyv által deklarált elveinek, ekként sem enyhítése, sem pedig súlyosítása nem volt indokolt. A Magyarországon büntetlen előéletű vádlott ténybeli beismerő vallomást tett, a törvényszék pedig nem látta indokoltnak, hogy a középmértéket elérő szabadságvesztés büntetést szabjon ki. A másodfokú bíróság egyetértett továbbá a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével, valamint osztotta azt a döntést is, hogy a vádlottat 5 évre ki kell utasítani az ország területéről.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete jogerőre emelkedett és végrehajtható.