Hat év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a rablás felbújtóját, ukrán társa még szökésben van

A Debreceni Törvényszék 2022. március 9-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki Debrecenben, a Zelemér utcában ukrán társával közösen erőszakkal pénzt akart szerezni a sértettől.

A törvényszék a férfit bűnösnek mondta ki felbújóként elkövetett rablás bűntettében, ezért őt 6 év fegyházbüntetésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott legkorábban a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmad részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a történeti tényállást a vádirattal egyezően állapította meg. Eszerint az anyagi gondokkal küszködő sértett hosszas vívódás után arra jutott, hogy pénzügyi nehézségeit illegális módon fogja megoldani. Az egyik edzőtermi ismerősét meg is kereste, aki már korábban is „könnyű pénzszerzési lehetőségeket” kínált. A vádlott úgy akarta megforgatni a sértett rendelkezésére álló 5-7 millió forintot, hogy abból zárjegy nélküli cigarettát vásárol, majd azt értékesíti és így nagy haszonra fog szert tenni. A vádlott elhitette a sértettel, hogy segíteni fog neki, valójában azonban azt tervezte, hogy a férfi pénzét megszerzi anélkül, hogy zárjegy nélküli cigarettát venne. A vádlott a tervének megvalósításába bevont egy ukrán férfit is, aki vállalta, hogy eljátssza az illegális cigarettakereskedő szerepét.

Cs. T. a színjátékot úgy építette fel, hogy ő egy látszatközvetítő szerepét játszotta el a sértett és az ukrán férfi között, amely során összeismertette a feleket. A személyes találkozó során 2020. február 4-én a sértettnek meg kellett mutatnia a cigaretta vásárlásra szánt 6 millió forintot az ukrán kapcsolatnak. A következő találkozóra 2020. február 7-én 19 óra 30 perc körül került sor Debrecenben, a Zelemér utcában. A helyszínt a vádlott adta meg, a sértett pedig oda abban a tudatban érkezett meg, hogy a pénzéért cserébe megkapja az ukrán férfitól a nagy mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát. A vádlott a látszat fenntartása érdekében még egy kisbuszt is kibérelt, ami alkalmasnak tűnhetett a cigaretta szállítására, ezzel a járművel érkezett a helyszínre az ukrán férfi. Egy másik gépkocsival a közelben várakozott Cs. T. is. A vádlott és társa célja kizárólag a sértett pénzének a megszerzése volt, el is határozták, hogy ha kell, akkor ezért erőszakot, fenyegetést is fognak alkalmazni, akár az ukrán férfi tűz- és lőfegyvernek minősülő traumatikus (gumilövedékes) lőfegyverét is felhasználják. Az ukrán férfi a találkozó során beült a sértett gépkocsijába, ahol megkapta az előzetesen kialkudott 6 millió forintot tartalmazó sporttáskát. A pénz megszámolását követően a férfi a táskát hátra tette, majd kiszállt és úgy tett mintha menne a járművéhez a cigarettáért. Ekkor az ukrán férfi megfordult és a magával hozott lőfegyverrel gumilövedékkel a sértettre lőtt, ami el is találta a férfi csuklóját. A támadó ezután a pénzt akarta megszerezni a gépkocsiból, amit észrevett a sértett, aki a gépkocsi utasterébe lökte az ukrán férfit és a fegyvert is el akarta venni tőle. A dulakodás során az ukrán vádlott ismét meglőtte a sértettet, ettől a férfi megszédült. Ezt kihasználta a támadó, aki kiszállt az autóból és tovább tüzelt a sértettre és harmadszor is eltalálta. A sértett felmérte, hogy a fegyveres támadóval szemben esélye sincs, a helyszínről gyorsan távozni akart gépkocsijával. Az ukrán férfi eközben a sértett autójának ajtaját feltépte, a pénzt tartalmazó táskát magához vette, majd gyalog elmenekült. A sértett megpróbálta támadóját követni, azonban a lőtt sebei miatt a tempót nem tudta tartani. A környéken lakók a sértetthez a mentőt hívtak, majd a rendőrség megkülönböztető hangjelzését hallva a közelben várakozó felbujtó, Cs. T. is elmenekült.

Az eset során a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Figyelemmel arra, hogy az ukrán férfi a sértett fejét célozta, a sértett védekező mozdulata miatt azonban a csuklóját érte a lövés.  Ezen mozdulat hiányában a fejet érő találat esetén fennállt volna az életveszélyes, esetleges halálos eredmény bekövetkezésének reális lehetősége.

Dr. Horváth Péter bíró az ítélet szóbeli indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, jelen bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, továbbá a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi a kárt megtérítette, valamint azt, hogy felbújtóként követte el a cselekményt.

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyészség a nyilatkozattételre fenntartott 3 munkanapos határidőn belül az ítéletet tudomásul vette, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása, téves minősítés miatt, illetve enyhítés végett fellebbezést jelentett be. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügy másodfokú jogerős elbírálásáig a törvényszék fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét.