A bíróság nem jogerősen börtönbüntetésre ítélte azt a két vádlottat, akik embereket tartottak fogva és kínoztak

A Debreceni Törvényszék 2022. február 28-án hirdetett ítéletet annak a két nőnek az ügyében, akik a házukba csalták a sértetteket, majd őket ott fogva tartották és bántalmazták.

A bíróság a vádlottakat, mint társtetteseket két rendbeli emberrablás bűntettében, testi sértés bűntettében és hét rendbeli okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat 5 év 4 hónap börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint a két nő közeli hozzátartozók, anya és lánya, akik a sértettek bizalmába férkőztek, majd őket a nyírábrányi lakásukba invitálták, onnan pedig csak azt követően akarták elengedni, ha pénzt adnak nekik. A fiatalabb vádlott Debrecenben prostituált volt és a lánytestvére által, egy ideiglenes szálláshelyén ismerkedett meg a férfi sértettel, akit az elsőrendű vádlott 2019. augusztus 13-án ott ismert meg, mivel ő akkoriban a lányait azon a szálláshelyen látogatta. Az anya az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló sértett bizalmába férkőzött és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba. Ezt azzal indokolta, hogy az egyik lánya terhes és az idős férfi a születendő gyermek apja. A hiszékeny, érzelmileg befolyásolható, magányos, betegeskedő sértett az elsőrendű vádlott állítását elhitte és elment az elsőrendű vádlottal annak nyírábrányi házába. Az elsőrendű vádlott magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt és lányával együtt közölték vele, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni. A sértett nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN kódot, a nyírábrányi házból el is akart menni, ezért az elsőrendű vádlott őt kétszer pofon ütötte.

A vádlottak a sértettet 2019. szeptember 6-áig az ingatlan nyári konyhájában lakott, onnan nem engedték ki, a férfire az ajtót is rázárták. A vádlottak a nehezen mozgó sértettel rendszeresen kiabáltak, az elsőrendű vádlott bántalmazta is, a fenyegetések és az erőszak hatására a férfi még egy olyan okiratot is aláírt, amelynek tartalmát nem ismerte. A férfi 2019. szeptember 6-án a reggeli órákban ki tudott mászni a nyári konyha ablakán, majd a település polgármesteri hivatalába ment segítséget kérni, ahol az esetről értesítették a rendőrséget. A vádlottak lakóhelyén történt rendőri intézkedés során a sértett nevére kiállított okiratokat és bankkártyát megtalálták, lefoglalták, majd azokat kiadták a részére.

Korábban a vádlottak pénzszerzés miatt 2019. augusztus 13-át követően egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csalták. Pár nap múlva az idősebb vádlott elkérte a sértettől a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb vádlott azzal gyanúsította meg a sértettet, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja.

A fiatalabbik vádlott ezt követően rátámadt a megrémült nőre és egy vascsővel testszerte ütlegelte, majd a későbbiekben egy bőr nadrágszíjjal ütötte az asszonyt, követelve tőle a pénzt. A fiatalabb vádlott ugyanezen a napon este a sértettet a nyári konyhába vitte és egy műanyag pohárból forró vizet locsolt a combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte, azonban ekkor már a vádlottak 500 ezer forintot követeltek tőle. A sértettnek végül 2019. szeptember 11-én ki eltudott menekülni a házból és helyi lakosoktól kért segítséget.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, ellene az ügyészség súlyosítás, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés miatt jelentettek be fellebbezést.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletéig a törvényszék elrendelte a vádlottak bűnügyi felügyeletét, ez a végzés jogerőre emelkedett.