Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a három német embercsempészt

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság 2021. december 2-án annak a három német állampolgárnak az ügyében, akik 12 illegális migránst akartak Nyugat-Európába csempészni. A tárgyaláson a vádlottak tettüket elismerték, együttműködőek voltak és megbánó magatartást tanúsítottak.

Az elsőfokú bíróság az 50 éves nőt, valamint a 40 és 32 éves férfiakat embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őket 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá 4 év 4 hónapra kiutasította őket Magyarország területéről. A német vádlottak legkorábban a büntetésük kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a három vádlott bulgáriai tartózkodásuk alatt ismerkedtek össze. Ott a 40 éves elsőrendű vádlott kapcsolatba került egy szerb férfival, aki 2021 szeptember elején segítséget kért tőle. A vádlottat arra kérte a szerb férfi, hogy a nyelvismeretére tekintettel segítsen Romániából a zöldhatáron Magyarországra átcsempészett migránsok Ausztriába történő szállításában. Az eredményes szállítás után az alkalmi ismerős személyenként 600 eurót kínált.  

A vádlott a lehetőségről szólt két ismerősének, az 50 éves másodrendű, valamint a 32 éves harmadrendű vádlottnak, akik sofőrként segítették volna az embercsempészést. A két sofőr 2021. szeptember 11-én Bécs környékén találkozott egymással, gépjárműveikkel pedig az M1-es autópályán Magyarországra is átjöttek, hogy megnézzék milyen határmenti ellenőrzések várhatóak.

A megbízó 2021. szeptember 12-én délelőtt értesítette az elsőrendű vádlottat arról, hogy mikor és hova kell menniük a migránsokért. A vádlottak két gépkocsival Bécsből indultak és a megadott koordináták alapján végül megérkeztek Pocsaj térségébe. A 4807-es számú úton a három vádlott gépjárműveikbe hat-hat migránst - 10 fő indiai és 2 fő pakisztáni állampolgárnak vallotta magát - vett fel azzal a céllal, hogy őket anyagi ellenszolgáltatás fejében Ausztriába szállítsák tovább. A vádlottak pár kilométert megtettek, majd menet közben az egyik elágazásnál kitették a migránsokat, mert egy tanú meglátta, ahogy beszállnak a gépjárművekbe és elhajtanak. A vádlottak a bűncselekmény miatt nem akartak lebukni, inkább kiszállították az utasaikat és megígérték nekik, hogy hamarosan visszajönnek értük. Jól sejtették azonban, hogy mi lesz a tettük követkeménye, az állampolgári bejelentés alapján a rendőrök elfogták a német állampolgárokat a 4807-es úton, a helyszín közelében pedig megtalálták a 12 migránst is, akiket szintén előállítottak.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős. A bíróság döntését mind az ügyész, mind a vádlottak és védőik tudomásul vették.