Rablás miatt jogerősen nyolc év börtön: először csak kérte, majd erőszakkal el is vette a sértett pénztárcáját

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. november 24-én tartott nyilvános ülést annak a férfinak az ügyében, aki kirabolt egy nőt és egy férfit Debrecenben, a távolsági autóbuszállomáson.

A másodfokú bíróság a rablás bűntette és rablás bűntettének kísérlete ügyében a Debreceni Járásbíróság által 2021. szeptember 22-én hozott ítéletét helybenhagyta. Az elsőfokú bíróság vádlottat 8 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A döntés jogerős.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. augusztus 21-én 18 óra 15 perc körül Debrecen, Külsővásártéren található távolsági autóbuszállomáson tartózkodott, ahol leült a sértett mellé, aki egy buszra várakozott, majd pénzt kért tőle. A férfi arra hivatkozott, hogy a pénzből haza szeretne utazni. A sértett megsajnálta a férfit, elővette a pénztárcáját, amiből készpénzt vett ki, azonban meggondolta magát, és visszatette a pénzt a pénztárcájába. A sértett ezután kiment a váróteremből, majd összetalálkozott egy ismerősével. A vádlott mindkettőjükhöz odament és továbbra is pénzt kért. A nő és a férfi a közelben tartózkodó biztonsági őrhöz ment, ahová a vádlott követte őket, a nőt közben meg is fenyegette.

A nő pénztárcáját a férfi közben el tudta venni, amiből készpénzt vett ki, azonban a sértett a tárcát kikapta a vádlott kezéből. A férfi ekkor a nőt nagy erővel arcon ütötte. A nő ismerőse a sértett védelmére kelt és elé állt, ekkor a vádlott levette a férfi fejéről a sapkát, majd a mellkasáról letépte a headset-jét és közölte, hogy az már az övé. A biztonsági őr a segítségükre sietett, majd a vádlott őt is egy alkalommal megütötte és azzal fenyegette, hogy leszúrja őt. A férfi beküldte a nőismerősét a buszállomás épületébe, a vádlott ekkor hirtelen félre akarta lökni az elé álló biztonsági őrt, aki elővette a nála lévő gázsprayt és lefújta őt. A 26 éves férfi ezután a Széchenyi utca irányába elmenekült, pár percen belül azonban a kiérkező rendőrök a közelben elfogták és a rendőrkapitányságra előállították.

A nyilvános ülésen elhangzott szóbeli indokolásában Dr. Hutkai Mariann a tanács elnöke elmondta, hogy a másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, mivel kizárólag enyhítés miatt jelentett be fellebbezést a vádlott és védője. Az eljárás során abszolút hatályon kívül helyezési ok nem merült fel, a tényállás megalapozottságát nem vizsgálva, csupán az alkalmazott szankció törvényességét és tettarányosságát vizsgálta felül a bíróság. A különös visszaeső vádlott esetében a két bűncselekmény elkövetése miatt kiszabható szabadságvesztés középmértéke 10 év, azonban az egyik cselekmény kísérleti szakban maradt. Az elsőfokú bíróság ezért a középmértékhez képest enyhébb büntetés kiszabását látta indokoltnak. A törvényszék osztotta a járásbíróság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a vádlott által elkövetett bűncselekmények tekintetében a kiszabott büntetés neme és mértéke is szükséges, egyúttal elegendő az egyéni és generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.