Kényszergyógykezelésre ítélte a bíróság a feleségét életveszélyesen megsebesítő férfit

A Debreceni Törvényszék 2021. november 3-án hozott ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki többször megszúrta és megvágta feleségét egy Hajdú-Bihar megyei városban. A bíróság a vádlottat az ellene életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette és elrendelte a férfi kényszergyógykezelését.

A bíróság a vádlottat és azért mentette fel, mert a cselekmény elkövetésének idején tudathasadásos elmebetegségben szenvedett, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerését és a megfelelő magatartás tanúsítását kizárta.

A vádlott az eljárás során mindvégig beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettét nagyon megbánta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a pszichés betegséggel küzdő vádlott állapota 2019 őszétől kezdődően romlott. Ez jelentős kihatással volt a mindennapi életvitelére is. A férfi betegsége és állapota miatt feleségét és a gyermekeit hibáztatta, továbbá eluralkodott rajta a féltékenység. A vádlott felesége 2020. december 24-én kora reggel a ház fürdőszobájában készülődött, ezt követően dolgozni indult volna. Erre a vádlott is felkelt, a konyhában magához vett egy 11 centiméter pengehosszúságú konyhakést, majd bement a felesége után a fürdőszobába. A férfi az ajtót belülről bezárta és hosszabb időn keresztül szótlanul nézte a sértett készülődését. A felesége kérdéseire nem válaszolt. Amikor a nő a konyha felé indult, a vádlott odalépett hozzá és a késsel nyakon szúrta. Ezután a férfi egymást követően legalább még tizenhét alkalommal megszúrta, illetve megvágta a feleségét az arcán, nyakán, tarkóján, mellkasán, valamint a védekezésként feltartott jobb csuklóján. Miután a vádlott felhagyott a sértett bántalmazásával, a konyhakést maga ellen fordította és a nyakát, valamint a mellkasát többször közepes erővel megszúrta. A nő próbált segítségért kiáltani, de azt a korai idő miatt nem hallotta senki. A vádlott egy darabig nem engedte ki a sértettet a fürdőszobából, majd kis idő elteltével mobiltelefonon maga tett bejelentést a rendőrségre és értesítette a mentőket is. A kórházba szállítást követően a sértetten életmentő műtétet hajtottak végre. Az asszony a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, amelyek egyike életveszélyes volt.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró, az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a vádlott elmeállapota a felesége megsebesítésének időpontjában kizárta azt, hogy cselekménye következményeit felismerje. Ezt a tényt a szakértői vélemények is megerősítették. A hatályos büntető törvény pedig a beszámítási képesség kizártságát büntethetőséget kizáró okként szabályozza. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben az elkövető beszámítási képessége kizárja, hogy a cselekménye következményeit felismerje, vagy e felismerésnek megfelelően cselekedjen, akkor – hiába követte el ténylegesen az életveszélyt okozó testi sértést – az eljárásjogi szabályok előírásai szerint fel kell menteni az ellene emelt vád alól. A bíróság ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény nem maradhat következmények nélkül az elítélt számára, hiszen elrendelte a kényszergyógykezelését, mivel nem zárható ki, hogy ha nem kezelik a kóros elmeállapotát, akkor újabb, hasonló bűncselekményt követne el.

A Debreceni Törvényszék döntése jogerős.