Letartóztatta a bíróság azt a szombathelyi férfit, aki drogot árult debreceni albérletében

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája 2021. október 19-én az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a gyanúsítottnak a letartóztatását, akivel szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított debreceni albérletében 2021. október 16-án egy információ alapján 9 órakor tartottak kutatást a rendőrök. Az intézkedés során a lakásban a nyomozók több kilogramm szárított növényi származékot és másfél kilogramm többféle színű, főként por állagú kábítószergyanús anyagot találtak. A nyomozók ezen kívül lefoglaltak több mobiltelefont, tabletet, konyhai mérleget, illetve további kábítószer vagy új pszichoaktív anyag előállításához szükséges eszközöket.

A bíróság az Debreceni Járási Ügyészség indítványa alapján megalapozottnak látta a bűncselekmény elkövetésének gyanúját és indokoltnak látta a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

A nyomozási bíró álláspontja szerint a gyanúsított esetében – a várható büntetés mértékére tekintettel - fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges. Az eljárás elsődleges érdeke a bizonyítás gyanúsított általi befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt befolyásolna, ezzel megnehezítené, meghiúsítaná a bizonyítást.

Fennáll annak is a veszélye, hogy a férfi szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, amit az is alátámaszt, hogy büntetett előéletű, a Szombathelyi Járásbíróság 2021. február 5-én jogerőre emelkedett ítéletében bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette és pártfogói felügyeletét rendelte el.

A fentiek alapján a Debreceni Járásbíróság a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat a letartóztatással látta biztosítottnak.

A végzés végleges.