Börtönbüntetés lett a lopásból

A Debreceni Járásbíróság 2021. október 13-án, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik feltörtek egy gépkocsit Balmazújvárosban. A másodrendű vádlott más ügye miatt letartóztatásban van, ezért jelenléte a távmeghallgató rendszer segítségével volt biztosítva.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – hat hónap börtönbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlottak beismerő nyilatkozatot tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A két férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról pedig lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság a többszörös visszaeső vádlottakat társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őket hat hónap börtönbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két vádlott 2020. január 23-án este gyalog közlekedett Balmazújvárosban, amikor észrevettek egy az utcán parkoló gépkocsit. A két férfi megbeszélte, hogy kinyitják és átkutatják a sértett gépkocsiját. Az elsőrendű vádlott kesztyűt húzott a kezére és megpróbálta az autó ajtajait megpróbálták kinyitni, ami nem sikerült. Az elsőrendű vádlott ekkor a nála lévő 11 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel a bal első ajtó zárszerkezetét kifeszítette, majd az utastérben kutatni kezdett. A férfi az utastérből ellopott egy láthatósági mellényt, de mást nem talált. Társa egy darabig figyelt, majd kinyitotta a jármű rakterének ajtaját, a platóra fellépett, de ott nem talált semmit, így kiszállt.  A két férfi gyalog indult tovább, az eltulajdonított láthatósági mellényt az elsőrendű vádlott a kabátja alá rejtette.

A vádlottak út közben észrevették az időközben értesített rendőröket, ezért az elsőrendű vádlott a láthatósági mellényt, a konyhakést és a kesztyűt egy közelben lévő kukába dobta. A két férfit a rendőrök ellenőrzés alá vonták és előállították őket a rendőrkapitányságra.  A nyomozóhatóság a sértett 1000 forint értékű láthatósági mellényét visszaadta, így a kár teljes egészében megtérült.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős.