A bíróság pénzbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki hamis okmányokat adott át a rendőröknek

A Debreceni Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy szlovák férfit közokirat-hamisítás bűntette miatt. Büntetővégzésével a bíróság a Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat 192.000 forint pénzbüntetésre ítélte. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. március 5-én 10 óra 45 perc körül személygépkocsival közlekedett Hajdúsámsonban, amikor őt a rendőrök megállították és igazoltatták. A férfi az intézkedés során átadott egy ukrán honosságú lakcímkártyát és egy szintén ukrán vezetői engedélyt. A rendőröknek gyanús lett a két okirat, amelyekről később megállapítást nyert, hogy azok hamisak.

A szlovák férfi 2020 nyarán előzetes egyeztetést követően a záhonyi vasútállomáson egy ismeretlen személytől vásárolta a hamis ukrán honosságú lakcímkártyát, valamint az ukrán honosságú jogosítványt. A vádlott ezt követően 2020. november 6-án a Budapesti Központi Okmányirodához a hamis ukrán vezetői engedély honosítása végett kérelmet nyújtott be. Magyarország Kijevi Nagykövetségén keresztül Ukrajna Belügyminisztériuma által szolgáltatott tájékoztató alapján megállapítható volt, hogy a vádlott a külföldi hatóság adatbázisában nem szerepel, számára vezetői engedélyt nem adtak ki.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A büntetővégzés nem jogerős.