4 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki ittasan ült a volán mögé és okozott halálos balesetet

A Debreceni Törvényszék 2021. szeptember 14-én hirdetett ügydöntő határozatot annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki ittasan okozott halálos balesetet a 471-es számú főúton.

A másodfokú bíróság halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette ügyében a Debreceni Járásbíróság 2021. március 2-ai ítéletét kizárólag a bűnügyi költség vonatkozásában változtatta meg, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A bíróság a férfit jogerősen 4 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint a vádlott 2018. január 19-én hajnali 5 óra 27 perckor egyedül közlekedett személygépkocsijával a 471-es számú főúton, Hajdúsámson felől Debrecen irányába. A főúton éjszakai látási viszonyok voltak, közvilágítás azonban nem volt, az útburkolat egyenetlen és csúszós volt, felülete pedig vizes, azon a szakaszon a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/h volt. A vádlott nem lépte túl a sebességhatárt, 75-80 km/h-val haladt, biztonsági övét is használta, azonban közepes fokú ittas állapotából fakadó figyelmetlensége, illetve dekoncentráltsága folytán a járművel megcsúszott, az autó pedig megpördült és áttért a szemközti forgalmi sávba. A Debrecen felől Hajdúsámson irányába haladó sértett észlelte az átsodródó gépkocsit, az ütközést azonban elhárítani már nem tudta. A két autó összeütközött, majd a vádlott autója a füves útpadkán állt meg, míg a sértett gépkocsija az ütközéstől 8,2 métert lökődött hátra. A baleset következtében a vétlen gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben az ittasan vezető vádlott is súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.  A baleset időpontjában a vádlott használta, míg a sértett nem használta a biztonsági övet.

Szóbeli indokolásában Dr. Nagy Antal a tanács elnöke elmondta, hogy az elsőfokú bíróság betartotta a rá irányadó eljárási szabályokat, a tényállása kismértékben volt csak hiányos, amit a törvényszék az iratok alapján pótolni tudott. A büntető tanács elnöke kiemelte, hogy a vegyészszakértő megállapítása szerint a minták a vádlottól származnak és az eljárás során az alkoholkoncentráció értéke sem kérdőjeleződött meg. Bár a vérminta a szakmai kritériumoknak nem felelt meg, azonban az eljárás során beszerzett adatok és az orvosszakértő szerint a megalapozott szakvéleményadását ez nem gátolta. Így a törvényszék nem tartotta indokoltnak a védelem által előterjesztett másik orvosszakértő kirendelésére vonatkozó indítványt.

Az is kétséget kizárón megállapítható volt, hogy a vádlott az általa okozott balesetet megelőzően és nem azt követően fogyasztott szeszesitalt. A törvényszék maradéktalanul egyetértett a szakvélemény azon részével, hogy a realitással nehezen összeegyeztethető az, hogy egy súlyos, életveszélyes sérülést szenvedő első dolga lenne a baleset után fél liter 50% házipálinka gyors, két-három húzásra történő elfogyasztása. A helyszíni fotókon sem volt látható bármilyen üveg és a balesetet mindvégig szemmel követők sem látták azt, hogy a vádlott utólag fogyasztott volna alkoholt. Az útburkolati hibák védőügyvéd általi hangsúlyozása, mint ami hozzájárult a baleset bekövetkezéséhez, azért nem releváns, mert az útburkolat sajátosságainak megfelelően kell közlekedni. Dr. Nagy Antal hangsúlyozta, hogy ebben a balesetben az úthibának szerepe nem lehetett!

A törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabása során az irányadó enyhítő és súlyosító tényezőket túlnyomórészt feltárta. A vádlottal szemben a bíróság a büntetési céloknak megfelelő, a büntetéskiszabási elvekkel összhangban álló, tettarányos büntetést szabott ki.

A törvényszék nyomatékosította, hogy az ittas járművezetés szándékos bűncselekmény. Dr. Nagy Antal bíró hangsúlyozta, hogy a közlekedési bűncselekmények közül ez az egyik legveszélyesebb. Akkor amikor a vádlott ittasan, egy korábbi ittas járművezetés elkövetése miatt jogosítvány nélkül, egyébként lejárt műszaki engedélyű jármű volánja mögé ül, az egy olyan morális, a közlekedés biztonságát semmibe vevő magatartást tükrözött, amelynek a kiszabott büntetésben is meg kellett nyilvánulnia.

A Debreceni Járásbíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.