A vád: állatkínzás

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. szeptember 8-án tartott előkészítő ülést annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben állatkínzás vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járási Ügyészség.

A vádirat szerint Zsákán, 2020. június 5-én 12 óra 30 perc körül a két férfi az elsőrendű vádlott tulajdonát képező, közepes termetű puli jellegű kutyának a nyakára egy damilt hurkolt. Ezt követően a két férfi a kutyát kihúzták egy földútra, ott kikötötték egy villanyoszlophoz, majd a másodrendű vádlott egy fejszével több csapást mért az állat fejére. Az ebet ezt követően magára hagyták és távoztak a helyszínről. A kutya a damil által a nyakán és a fején keletkezett sérülések miatt elpusztult. Az elsőrendű vádlott később visszament és az állatot a közelben lévő búzaföldre vitte és otthagyta – fogalmaz a vád.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a két férfival szemben úgynevezett mértékes indítványt tett - 1 év börtönben, valamint 1 év 2 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés - a büntetés tartalmára vonatkozóan.

A 25 és a 22 éves vádlott a vádirattal egyezően nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, a tárgyaláshoz való jogukról pedig nem mondtak le. A bíróság az ügyben tárgyalást fog tartani.