Börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki intézkedő rendőrökre támadt Hajdú-Bihar megyében

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2021. szeptember 8-án kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki fenyegette az intézkedő rendőröket, majd rájuk is támadt.

Az elsőfokú bíróság R. R.-t bűnösnek mondta ki hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi egy Hajdú-Bihar megyei településen, 2020. október 22-én 20 óra körül ittas állapotban tartózkodott otthonában. Egy tyúklopásról szóló bejelentés kivizsgálása és adatgyűjtés céljából ebben az időben az ingatlannál megjelentek a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság rendőrei. Az intézkedés során az egyik rendőr az ott lakók hozzájárulásával bement a házba, ott megtekintette a fagyasztót, majd elindult az utca irányába, ahol a társai várakoztak. Az egyenruhás az udvaron a bejárati kapu irányába haladt, mögötte ment a 30 éves vádlott, aki kiabált és több alkalommal bántalmazással, megöléssel fenyegette a megjelent rendőröket, miközben az intézkedést kifogásolta.

A szolgálati kutyát pórázon és szájkosárral maga mellett tartó egyik rendőr többször hangosan felszólította a vádlottat, hogy álljon meg, ennek azonban ő nem tett eleget, ledobta magáról a felsőjét és mindkét kezét ütésre emelve a rendőrök irányába ment, közben kiabált és ismételten megöléssel, megveréssel fenyegette őket. Ekkor a rendőr a szolgálati kutyát alkalmazta az agresszív férfival szemben, az Unió névre hallgató eb pedig a vádlottat hátra tudta lökni. A férfi az egyensúlyát visszanyerve ütésre emelt kezekkel kifejezetten a szolgálati kutyát alkalmazó rendőr felé indult, aki újra az ebet alkalmazta vele szemben, majd a rendőrök testi kényszert követően megbilincselték a vádlottat.

Dr. Budai Szabolcs bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott többszörösen büntetett előéletű, valamint több büntetőeljárás hatálya alatt is állt amikor a bűncselekményt elkövette.

A járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbezett, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.