Börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a vádlottat, aki magát rendőrnek kiadva bírságolt

A Debreceni Járásbíróság 2021. szeptember 1-jén, előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki rendőrnek adta ki magát és megzsarolta a sértettet Hajdúsámsonban.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – 3 év 6 hónap börtönbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A letartóztatásban lévő férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat hivatalos megbízás vagy e minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettében és kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. március 11-én délután megjelent egy hajdúsámsoni italboltban. A férfi egyből a kasszához ment, ahol látta, hogy az eladó beszélget egy vevővel. A vevőnek nem volt teljesen felhúzva a maszk az orrára, majd amikor meglátta a férfit, azt hitte, hogy ő ellenőrzi az üzletben a szabályos maszkviselést.  A vádlott ki is használta ezt a helyzetet és azt állította, hogy ő rendőr, majd elővett egy rendőrigazolványhoz hasonló tárgyat, amit aztán sietve el is tett. Ezután a férfi felszólította a sértettet, hogy adja át a személyi igazolványát, aminek a nő eleget is tett, majd megkérte őt, hogy menjen ki vele a bolt elé, az utcára.

A bolt előtt a vádlott közölte a sértettel, hogy a helytelen maszkhasználat miatt kiszabható szankció 40 és 200.000 forint közötti helyszíni bírság lenne. A vevő mondta, hogy annyi pénz nincs nála, csak 4000 forint van a táskájában. A vádlott ekkor közölte, hogy akkor 4000 forint lesz a bírság, majd mindketten visszamentek a boltba, közben a férfi mondta, hogy erről a büntetésről bent ne beszéljenek senkinek. A sértett a pénzt átadta, ezután kimentek ismét a bolt elé, ahol a vádlott felült a kék villogóval és rendőrség felirattal ellátott kerékpárjára, majd távozott a helyszínről.

A sértett és a bolt tulajdonosa átgondolva, hogy a sértett egy átverés áldozata lett, a vádlott után mentek. A férfit utol is érték, amelyet követően a vádlott a jogtalanul szerzett készpénzt visszaadta a sértett részére. A tényállás alapján a vádlott magát rendőrnek kiadva hivatalos eljárás megindítását színlelt és így kényszerítette a sértettet a pénz átadására.

A férfit a bíróság egy korábbi, 2020. december 24-én történt bűncselekmény elkövetésében is ügyében bűnösnek mondta ki a bíróság. Akkor a vádlott egy internetes portálon sajátjaként eladónak hirdette egy másik férfi tulajdonában lévő erdős területen lévő, sorba pakolt akác gallyfát. A hirdetésre jelentkező sértett a leírás alapján, az erdőben megtekintette a fát, majd találkozott a vádlottal és megegyeztek abban, hogy 80.000 forintot fizet neki érte. A pénz átadását követően a vádlott mondta, hogy a fát el lehet szállítani a helyszínről, ő pedig távozott. A fa elvitelére már nem került sor, mert a sértett megtudta, hogy csalás áldozata lett.

Dr. Süvöltős Zsuzsa bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű és a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított, valamint egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a férfi és ügyvédje azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A járásbíróság a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig a vádlottat szabadlábra helyezte, amit az ügyész, a férfi és a védő is tudomásul vett, így az jogerőre emelkedett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.