A bíróság 14 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki agyontaposta, majd magára hagyta áldozatát

Előkészítő ülésen, 2021. július 12-én hirdetett ítéletet a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki különös kegyetlenséggel agyontaposta áldozatát Debrecenben.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – 16 év fegyházbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogáról pedig lemondott, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 14 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és élettársa 2020 márciusától hajléktalanként éltek Debrecenben. Úgy döntöttek, hogy koldulásból fogják a megélhetésüket biztosítani. A városba érkezésüket követően rövid időn belül kifigyelték, hogy a bűncselekmény elkövetésének helyszínéhez közeli kereszteződésben van egy romos épület, ahol nem lakik senki, ezért oda beköltöztek. Mindketten rendszeresen ittak, a bűncselekmény elkövetésének napján, 2020. július 12-én reggel 5 óra 30 perc körül is egy élelmiszerüzlethez tartottak, hogy a nyitást követően szeszes italt vegyenek maguknak.

Gyalog indultak el, majd az Erzsébet utcán, az egyik társasház lépcsőházi bejáratánál észrevettek az ott ülő szintén hajléktalan férfit, akit látásból ismertek. A vádlott odament a cigarettázó sértetthez és tüzet kért tőle. A sértett ekkor hirtelen felállt és szó nélkül ököllel szájon ütötte a 27 éves férfit. A vádlott ezen feldühödött és dulakodni kezdett a sértettel. A vádlott az esőtől sáros járdán megcsúszott, hátraesett és magával rántotta a földre a sértettet is. A 27 éves férfi gyorsan fel tudott állni, majd a hanyatt fekvő sértett arcát több alkalommal nagy erővel megtaposta. A sértett elvesztette az eszméletét, a vádlott ekkor magára hagyta áldozatát és távozott a helyszínről. A vádlott élettársa a bűncselekmény elkövetésének közelében tartózkodott, többször fel is szólította a férfit, hogy hagyja abba a sértett bántalmazását. Az elszenvedett sérülés és a sértett halála között ok-okozati összefüggés volt megállapítható. A férfi életét az idejekorán alkalmazott gyors és szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

Dr. Horváth Péter bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy az eljárás előkészítő ülés keretében történő befejezéséhez képest a bíróság eltúlzottnak találta az ügyészség mértékes indítványát a végrehajtandó szabadságvesztés vonatkozásában. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi megbánó magatartást tanúsított, valamint két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülménykent vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, főleg vagyon elleni cselekmények miatt volt korábban elítélte és a bűncselekményt ittas állapotban követte el.

A törvényszék döntése nem jogerős. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették. A bíróság a vádlott letartóztatást a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.