Bíróság elé állt az a vádlott, aki el volt tiltva a járművezetéstől, mégis volán mögé ült

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet 2021. június 22-én a Debreceni Járásbíróság annak a 31 éves férfinak az ügyében, aki eltiltás hatálya alatt vezetett gépkocsit Debrecenben. A tárgyaláson a vádlott elismerte a tettét és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a 31 éves R. A.-t eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 10 hónap fogházbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A bíróság a vádlottal szemben alkalmazott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A 31 éves férfi ügyében a bíróság az ügyészségi tényállással egyezően megállapította, hogy a vádlott 2021. június 3-án 14 óra 40 perc körül Debrecenben, a Füredi úton közlekedett személygépkocsijával, amely során személyi sérüléssel nem járó közúti közlekedési balesetet okozott. A vádlottal szemben a helyszínen intézkedtek a rendőrök, akik megállapították, hogy a férfi vezetői engedéllyel nem rendelkezik, úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság 2021. január 9-én jogerősen 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, továbbá 100.000 forint pénzbírságot is kiszabtak vele szemben. Ezen tényről a férfinak is tudomása volt, mert az eltiltásról rendelkező, már jogerősített határozatot 2021. február 15-én személyesen vette át a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságon.

A Debreceni Járásbíróság döntése jogerős.

 

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 239/B. §-ába új törvényi tényállásként beiktatta a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekményt. 2021. május 14-től a „járművezetés eltiltás hatálya alatt” – ami eddig szabálysértés volt – már bűncselekménynek minősül, ennek megfelelően a korábbinál súlyosabb a büntetőjogi elbírálása. 

Az új bűncselekmény tényállásszerűségének feltétele:

–    a járművezetővel szemben hatályos járművezetéstől eltiltás fennállása,

–    a bűncselekmény szándékos bűnösségének kizárólagosságára tekintettel a járművezető tudatának át kell fognia, hogy a járművezetéstől el van tiltva (vagyis az elkövetést megelőzően a járművezetéstől eltiltásról szóló jogerős döntésről jogszerűen kellett, hogy értesüljön),

–    a járművezetéstől eltiltás meghatározott járműkategóriára, illetve járműfajtára is vonatkozhat (érvényesülési kör), ekkor kizárólag az ennek megfelelő jármű vezetése esetén valósul meg a bűncselekmény.