Elítélte a bíróság azt a három vádlottat, akik idős emberekre támadtak Debrecenben

A Debreceni Járásbíróság 2021. június 4-én hirdetett ítéletet annak a három vádlottnak az ügyében, akik hét sértettet kiraboltak, kifosztottak Debrecenben. A vádlottak idős nőket szemeltek ki maguknak, akik már nehezen mozogtak és sejteni lehetett, hogy védekezni sem tudnak a támadókkal szemben, így ők könnyű szerrel megszerezhették a táskáikat.

A bíróság elsőrendű B. D.-t bűnösnek mondta ki három rendbeli rablás bűntettében, két rendbeli kifosztás bűntettében, felbujtóként elkövetett rablás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében, társtettesként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérletében és többrendbeli okirattal visszaélés vétségében. Ezért őt 9 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodrendű B. J.-nét a bíróság 7 év fegyházbüntetéssel sújtotta és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Őt rablás bűntettében, két rendbeli bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében, bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében, társtettesként elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérletében és okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. 

A fiatalkorú harmadrendű vádlottat a járásbíróság bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében, kifosztás bűntettében, bűnsegédként elkövetett közokirattal visszaélés vétségében, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében és okirattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

Az első-és másodrendű vádlott 2018. január 3-án este fél nyolckor Debrecenben, a Hatvan utcán sétáltak, amikor felfigyeltek egy idős nőre, aki velük szemben gyalogolt. A 26 éves férfi felismerte, hogy az idős sértett mozgása nehézkes, ezért az értékei elvételének megakadályozására csak korlátozottan képes. A férfi elhatározta, hogy a nő kezében tartott táskáját erőszakkal elveszi. A vádlott döntését közölte a társával, a 26 éves nővel is, aki az eseményeket végig követte. A férfi ezután sietősen megindult a sértett irányába, akinek a kezében lévő táskájára hirtelen ráfogott, majd egy erőteljes mozdulattal azt kirántotta. A nő ennek következtében egyensúlyát elvesztette, elesett, a táskáját már nem tudta tartani. A férfi a zsákmányával elszaladt, ezt látva pedig a másodrendű vádlott utána futott. A sértett táskáját később a vádlottak átkutatták, abból kivettek 3000 forint készpénzt, majd a táskát a benne lévő iratokkal, bankkártyával és más értéktárgyakkal együtt eldobták. Az eset során a sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A készpénz megszerzése után nem sokkal a vádlottak a Csokonai utcán gyalogoltak vissza a Hatvan utca irányába. Eközben felfigyeltek egy idős nőre, aki bevásárlásból tartott hazafelé és maga után húzott egy gurulós bevásárló táskát. A vádlottak eldöntötték, hogy a gurulós bevásárló táskát erőszakkal elveszik tőle. A 26 éves nő ezután a sértett előtt haladt, míg társa a 69 éves nő mögé került. A férfi egy hirtelen mozdulattal megragadta a sértett bevásárló táskáját, ettől a nő egyensúlyát elvesztette, térdre esett, a vádlottak pedig a táskával elmenekültek. Később átkutatták a táskát, abból 25.000 forintot a másodrendű vádlott magához vett. A sértett az eset során sérülést nem szenvedett.

A két vádlott 2018. január 7-én 7 óra körül szemelte ki újabb áldozatát Debrecenben, a Füredi utcán. A pár egy gyorsétterem parkolójában állt le egy bérelt gépkocsival, amikor észrevettek egy idős nőt, akiről úgy gondolták, hogy könnyen megszerezhetik az értékeit. Az elsőrendű vádlott sietősen a 71 éves sértett után indult és amikor utolérte, akkor egy hirtelen mozdulattal leakasztotta a nő karjáról a táskáját és elszaladt. A másodrendű vádlott kissé lemaradva, végig követte az eseményeket, majd gyorsan visszamentek a bérelt gépkocsihoz és átkutatták a táskát, amelyben találtak egy bankkártyát a hozzá tartozó PIN kóddal együtt. A bankkártyával gyorsan egy közeli ATM automatához mentek, ahol többször készpénzt akartak felvenni, azonban a tranzakciót a terminál elutasította. Ezt követően gépkocsival a Klinikák területére hajtottak, ahol egy másik automatánál a bankkártya egyenlegét akarták volna lekérdezni, azonban az automata a kártyát elnyelte. 

A páros körülbelül egy óra múlva már Debrecen, Rakovszky Dániel utcán haladt a személygépkocsival, amikor felfigyeltek egy idős nőre, akinek kiszemelték a táskáját. A 26 éves férfi a személygépkocsival a sértett mellett haladt, majd megállt és szólt a társának, hogy nyúljon ki a kocsiból és vegye el az idős nő táskáját. A nő végül a járó motorral várakozó autóból kiszállt és a mellette elhaladó 83 éves sértett kabátját és a fején lévő kendőt hátulról megragadta, majd erőteljesen megrántotta. Az idős sértett a földre került, ekkor a vádlott egyik kezével ráfogott a nő arcára, majd a táskát, a benne lévő két rózsafüzérrel, egy imakönyvvel, 10 darab szaloncukorral és a személyes iratokkal együtt magához ragadta. A nő ezután a gépkocsiba visszaült, társa pedig gázt adott és nagy sebességgel elhajtottak a helyszínről. Az eset során a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

Pár nappal később, 2018. január 23-án délután és este újabb két idős asszony sérelmére követtek el bűncselekményt a vádlottak. Előbb a Serház utcában látták meg a sértettet, akit azért kezdtek követni, hogy elvegyék a táskáját. A sértett éppen hazaért és már nyitotta is a társasház bejárati ajtaját, amikor az elsőrendű vádlott a nő mögé lépett és a kézi táskáját, valamint a szatyrát kirántotta, majd társával együtt elszaladtak a helyszínről. A férfi a közeli garázssoroknál a szatyrot eldobta, a táskát átvizsgálva pedig abból magához vett három aranygyűrűt és pár ezer forint készpénzt.  

A 26 éves férfi aznap este már egy 15 éves fiatalkorú lánnyal sétált a Libakert és Ibolya utca sarkán, amikor felfigyeltek egy idős asszonyra, aki az Egyetem sugárút irányába haladt. A férfi látta, hogy a nő nehezen mozog, ezért felvetette a fiatalkorú lánynak, hogy vegyék el tőle a táskát, mert egyszerű zsákmánynak tűnik. A férfi rá akarta venni a harmadrendű vádlottat, hogy lépjen a sértett mögé és szerezze meg a táskát, azonban a fiatalkorú erre nem volt hajlandó. A férfi ekkor azt mondta, hogy akkor ő veszi el a táskát, a lány csak a figyelésben segítsen. A 15 éves vádlott ebbe beleegyezett, majd a táska megszerzését követően sietősen távoztak a helyszínről.

A másod- és a harmadrendű vádlott 2018. január 27-én este a Hadházi úton gyalogoltak, ahol megláttak egy idős nőt. A másodrendű vádlott szólt a fiatalkorú lánynak, hogy most ő próbálja meg elvenni a sértett táskáját. A harmadrendű vádlott ebbe belement. Mindketten a sértett után eredtek, majd a harmadrendű vádlott a 73 éves nőt követte a társasház lépcsőházába is, ahol hátulról megragadta a sértett táskáját, ami lecsúszott, így azt a lány magához vette és futásnak eredt. A két vádlott ezután találkozott, és a táska átkutatását követően az abban lévő iratokat eldobták, míg háromezer forintot magukhoz vették és elköltötték.

Dr. Emri Kinga bíró az ítélet szóbeli indokolása során elmondta, hogy minden egyes idős hölgynek a bűncselekmények hatására nagymértékben romlott a lelki, fizikai és egészségi állapota.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész és az elsőrendű vádlott, valamint védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a másod- és harmadrendű vádlottak és a védőik enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság a másodfokú bírósági eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta a férfi bűnügyi felügyeletét, míg a két társa vonatkozásában a letartóztatásukat. B. D. esetében a döntés jogerőre emelkedett, míg társai fellebbeztek.