Jogerősen börtönbüntetésre ítélte a bíróság a visszaeső szeméremsértőt

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. június 1-jén tartott nyilvános ülésén helybenhagyta annak a férfinak az elsőfokú ítéletét, akit többrendbeli szeméremsértés vétsége miatt ítélt el a Debreceni Járásbíróság.

Az elsőfokú bíróság még 2021. február 8-án tartott tárgyaláson hozott ítéletében a vádlottat, aki magát szeméremsértő módon mutogatta Debrecen utcáin, bűnösnek mondta ki, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel bár azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott fellebbezést jelentett be. A törvényszék döntése értelmében a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az akkor 23 éves férfi 2019. szeptember 8-án délelőtt Debrecenben, a Csapó utca és Liszt Ferenc utca kereszteződésében tartózkodott, ahol elsétált a közelében egy nő. A vádlott a sértett után ment, majd hangosan obszcén, szeméremsértő kijelentést tett, majd ennek nyomatékot adva a férfi a ruházatán keresztül megfogta a nemi szervét és elkezdte kigombolni a nadrágját. A vádlott cselekedetét azért hagyta abba, mert rászólt egy férfi, aki éppen arra sétált. Ugyanezen a napon este a Csapó utcán szemelt ki magának egy nőt a vádlott, aki szeméremsértő módon magához nyúlt. A sértett észlelte a férfi szexuális töltetű cselekményét, ekkor megijedt és a helyszínről elfutott.

A férfi legközelebb 2020. január 1-jén este a 2-es villamoson utazott, amikor a járműre felszállt egy nő. A vádlott a sértett közelében lévő ülések egyikére leült, majd a nadrágján keresztül megfogta a nemi szervét. A nő ezt látva átült egy másik ülésre, azonban a férfi követte őt és továbbra is szeméremsértő módon viselkedett.  A férfi végül a villamoson nemi vágyának kielégítése céljából a sértett előtt magát mutogatta és önkielégítést végzett. Pár nappal később a vádlott egy az utcán sétáló nőt szemelt ki magának, aki előtt a nadrágját lehúzta és a nemi szervét mutogatta. A sértett gyorsan a gépkocsijához szaladt és elhajtott a helyszínről.

A vádlott ezt követően az ötödik sértettet 2020 márciusában ismét a kettes villamoson szemelte ki magának. A módszer ugyanaz volt, meglátta a járműre felszálló lányt, leült e közelében lévő ülések egyikére, majd mutogatni kezdte magát és önkielégítést végzett. 

Mind az öt nő, akiknek a vádlott az emberi méltóságát megsértett, a rendőrségen szeméremsértés miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A férfi a nyomozás során tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, a bíróság előtt tett nyilatkozata szerint a bűncselekményeket nem követte el. A vádlott tagadásával szemben állt a sértettek következetes vallomása, a kamerafelvételek és a fényképfelvételek, amelyek alátámasztották a bűnösséget.

A másodfokon eljáró büntetőtanács elnöke dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka elmondta, hogy a férfi már többször volt elítélve szeméremsértés miatt. A törvényszék súlyosító körülményt értékelte a büntetés kiszabása során a többszörös halmazatot és a vádlott visszaesői minőségén túli büntetett előéletét is. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi kóros elmeállapotú, ami enyhe fokban korlátozta a cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésében és az annak megfelelő magatartás kialakításában.

A bíróság döntése jogerős.