Elítélte a bíróság a hajdú-bihari droghálózat tagjait

A Debreceni Törvényszék 2021. május 28-án hirdetett ítéletet annak a 14 vádlottnak az ügyében, akik egy kivételtől eltekintve azért kereskedtek kábítószerrel, hogy ebből a megélhetésüket fedezzék és egy jobb életszínvonalat tudjanak biztosítani maguknak. Többen korábbi börtönbüntetésük idején ismerkedtek meg egymással, ahol zárkatársak voltak, mások szomszédi, vagy éppen munkatársi viszonyban álltak egymással.

A törvényszék 13 vádlottat társtettesként elkövetett kábítószerkereskedelem bűntettében, míg a tizennegyedrendű vádlottat kábítószer birtoklása bűntettében mondta ki bűnösnek.

Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 4 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 4 év, a harmad- és negyedrendű vádlottat 3 év fegyházbüntetésre, míg az ötödrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Rajtuk kívül végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtotta a tizenharmadrendű – jelenleg is szabadságvesztés büntetését töltő - többszörös visszaeső vádlottat, akivel szemben 2 év 6 hónap fegyházbüntetést, míg a többszörös visszaeső tizennegyedrendű vádlottal szemben 3 év fegyházbüntetést szabott ki. A kilencedrendű vádlottat börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, amelynek időtartamát 2 év 3 hónapban határozta meg.

A hatod-, heted-, nyolcad- és tizedrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, annak végrehajtását pedig a törvényi maximumban meghatározva 5 évre felfüggesztette. Ezen kívül a tizenegyed- és a tizenkettedrendű vádlott kapott 1 év 5 hónap börtönbüntetést, amelynek végrehajtását a törvényszék 4 év próbaidőre felfüggesztett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak főleg marihuánával kereskedtek, de értékesítettek speedet, extasyt, a házkutatások során pedig több helyen kokaint is találtak a rendőrök. A vádlottak barátok, kollégák, volt iskolatársak és ismerősök körében terjesztették a kábítószert. A drog szórakozóhelyeken, áruházi parkolókban, Debrecen belvárosában vagy éppen a Nagyerdő környékén cserélt gazdát. Az egyik vádlott úgy kapcsolódott be a hálózatba, hogy drágállotta korábbi beszerzési forrását, és a marihuána minőségével sem volt elégedett. Csak ő egymaga 800 gramm marihuánát és 40 gramm speedet vásárolt a másodrendű vádlottól, 1 millió 260 ezer forint értékben, de a vásárlók közül mások is százezreket hagytak a terjesztőknél. A vádlottak egy része ragaszkodott a személyes megbeszéléshez, mások vevőikkel telefonon virágnyelvet használtak. A drog átvételekor többen megkövetelték, hogy társuk vagy kikapcsolt telefonnal keresse fel őket, vagy egyáltalán ne is vigye magával a mobilját. Ettől függetlenül a titkos adatszerzés során számos beszélgetést lehetett rögzíteni. Az egyik megrendelő például tippmixelésre, vagy totózásra hivatkozott, amikor kábítószert akart vásárolni. Egy másik párbeszédben a munkahelyi ládák, rekeszek nevével kódolták a beszélgetés valós tartalmát. A marihuánát két vádlott „fizetőeszközként” is használta, a főbérlőjüknek marihuánában egyenlítették ki a lakbér egy részét, egy másik vevő pedig a kereskedő tippmix fogadásának árát fizette cserébe.

A nyomozóhatóság 2016 ősze és 2017 tavasza között több akciót is végrehajtott a szervezet tagjaival szemben, az egyik házkutatás során például 311 darab tablettát foglaltak le. Két vádlott között éppen a drog adásvétele zajlott 2016 szeptember 26-án az apafai benzinkútnál, amikor a rendőrök lecsaptak. A rajtaütés során az egyik vádlottak elfogták, a másik férfi azonban autójával elmenekült. Hajdúhadház felé indult, majd átszáguldott Pallagon, nyomában a rendőrautóval. Pallag után végül feladta, félrehúzódott és megállt. A nyomozók nem találtak nála semmit, mire a vádlott elárulta, hogy menet közben kidobta a kábítószert az ablakon. A 4-es főút mentén rá is találtak később a rendőrök az 50 gramm kannabiszt rejtő csomagra.

Dr. Lányi Csaba bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, azt, hogy a vádlottat a bűncselekményt huzamos ideig követték el és a kábítószer-kereskedelem elszaporodottságát. Ezen kívül a súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlottak közül többen büntetett előéletűek, a másodrendű vádlott például feltételes szabadság hatálya, míg a harmad-, és kilencedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állt.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást, az eljárás elhúzódásába közrejátszott a kialakult vírushelyzet is, továbbá többen már a nyomozás során beismerték a bűncselekményt, az első-, a harmad- és a nyolcadrendű vádlott a a bíróságon a vádirattal egyezően beismerő vallomást tett, amit az eljáró bíró végzésével elfogadott.

A Debreceni Törvényszék ítélte nem jogerős, a bejelentett jogorvoslati nyilatkozatokra tekintettel az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.