Jogerősen hét évre fegyházba vonul az idős debreceni sértetteket átverő „unokázós” csaló

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. május 17-én megtartott tanácsülésen hozott jogerős határozatot annak a többszörös visszaeső vádlottnak az ügyében, aki társaival több idős embertől is pénzt csalt ki.

A másodfokú bíróság a társtettesként elkövetett csalás bűntette és három rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2021. február 24-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A vádlott köteles az egyik sértettnek az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kártérítés címén több mint hatmillió megfizetni.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a budapesti vádlott ismeretlen társai 2020. június 25-én délelőtt egy angol körzetszámú telefonról felhívták a 70 éves sértettet és azt állították, hogy férje közlekedési balesetet szenvedett, majd egy férfi síró hangon a sértett férjének adta ki magát és kérte, hogy az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek.

A csalók megkérték a sértettet, hogy számolja össze, mennyi pénze van otthon, azt később pedig adja át a lakására érkező rendőrnek. A megtévesztett asszony összeszedte a különböző valutákban tartott pénzt több, mint hatmillió forint értékben, majd átadta az 55 éves vádlottnak, aki Budapestről érkezett a sértett debreceni lakásához. A sértett őt rendőrnek vélte. A büntetőeljárás során, a kárának megtérítése érdekében a sértett polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlott 2020. július 13-án kora reggel ismét Debrecenbe érkezett autóval, hogy a társai által megtévesztett sértettektől pénzt vegyen át. Közben a vádlott ismeretlen társai három idős sértettet is megpróbáltak tévedésbe ejteni, telefonhívásaik során valótlanul azt állították, hogy a sértettek közeli hozzátartozói balesetet szenvedtek, azonban ha kellő mennyiségű pénzt adnak át a lakásukhoz érkező személynek, akkor nem tesznek feljelentést.

A beszélgetés két idős sértettnek is gyanús lett, ezért a telefonálók megszakították a hívást. A harmadik, egy 75 éves megtévesztett asszony megijedt a tettesek állításaitól és egy Debrecen belvárosában található bankautomatához ment, ahol felvett 2.700.000 forintot és otthon várta, hogy érte menjen a vádlott, azonban a pénz átadására nem került sor.

Az időközben beérkezett segélyhívások alapján a helyszínre érkező rendőrök Debrecen belvárosában elfogták és őrizetbe bevették a gépjárművében a pénz átvételére várakozó vádlottat, akit azt követően a bíróság le is tartóztatott.

A Dr. Hutkai Marianna által vezetett büntetőtanács korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelyet az ügyészség tudomásul vett, míg a vádlott és védője kizárólag enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. A bíróság magát a tényállást nem vizsgálta, kizárólag a büntetés kiszabását és annak körülményeit.

A törvényszék egyetértett az elsőfokon megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével és úgy ítélte meg, hogy a vádlottal szemben a büntetési célok elérése érdekében egyértelműen szükséges az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés. Annak végrehajtási fokozatát a bíróság helyesen fegyházban állapította meg. A vádlott többszörös visszaesőnek minősül, így őt a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből kizárta. Megállapítható, hogy a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. A döntés jogerős.