Elítélte a bíróság a „nádudvari lányverőket”

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2021. május 18-án hirdetett határozatot annak a három fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik megvertek egy idős férfit, valamin Nádudvaron bántalmaztak és megaláztak egy fiatal lányt.

A bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és két rendbeli testi sértés bűntett kísérletében, a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés bűntett kísérletében, míg a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntett kísérletében mondta ki bűnösnek.

Ezért az első- és másodrendű vádlott 1 év 6 hónap, valamint 1 év 2 hónap javítóintézeti nevelését rendelte el a bíróság, míg a harmadrendű vádlottat 100 óra közérdekű munka büntetésre ítélte és egy korábbi ítéletben kimondott próbára bocsátást megszüntetett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az akkor 15 éves vádlott 2018. augusztus végén ismerőseivel az egyik nádudvari általános iskola udvarán tartózkodott. Az utcán elhaladt mellettük egy erősen ittas állapotban lévő 65 éves férfi, aki a kerékpárját tolta. A fiatalabb vádlott odament és belekötött a sértettbe, kiabált és szitkozódott, majd az arcán megütötte. A bűncselekmény közben a társaságában lévő fiatalkorú fiú mindvégig biztatta. Az ütéstől a földre esett férfit a lány kétszer megrúgta, a fejre mért rúgás miatt a sértett az eszméletét is elveszítette. A lány olyan erővel rúgta meg a sértettet, hogy a cipője elszakadt. A helyszínen tartózkodó ismerősük mobiltelefonjával rögzítette a bántalmazást, majd azt egy ismeretlen személy feltöltötte az internetre.

A 15 és 17 éves vádlottak 2019. február 25. napján 19 óra körül ittas állapotban Nádudvaron, a buszvégállomáson tartózkodtak, amikor észrevették, hogy ismerősük és a sértett, valamint annak barátnője a közeli játszótéren egy hintában ül. A vádlottak egy korábbi nézeteltérés miatt rátámadtak a fiatal lányra, akit többször megütöttek a fején és megrúgták a lábát. A támadók a sértettet trágár szavakkal illették és felszólították arra, hogy mindkettőjük cipőjét puszilja meg. A vérző orrú lányt, akit kutyának neveztek, önmagát megalázó kijelentések megtételére kényszerítették. A sértett a bántalmazás során el akart menni a helyszínről, azonban a vádlottak azzal fenyegették, hogy ha el mer menni, akkor még jobban megverik. Tettüket a vádlottak mindvégig mobiltelefonnal rögzítették, később pedig a felvételt az internetre is feltöltötték. A sértett segélykérését egy járókelő észrevette és telefonon értesítette a rendőrséget, közben a két vádlott a helyszínről távozott.

A vádlottak a korábban megtartott előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését elismerték, amit a bíróság elfogadott. Tekintettel a fiatal korukra, továbbá a büntetés kiszabását, intézkedés alkalmazását befolyásoló tényezőkre a bíróság az eljárás során bizonyítást vett fel. Fontos szempont volt, hogy a bíróság a bűncselekmény elkövetésétől számítva lássa a vádlottakról szóló jellemzést. A fiatalkorúak büntetőeljárásában nagy jelentősége van annak, hogy milyen - akár pozitív, akár negatív - változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban, ami befolyásolhatja a bíróságot a büntetés kiszabása és intézkedés alkalmazása körében.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a bíróság súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlottak cselekménye országos méretű közfelháborodást váltott ki, a videófelvételen indokolatlan brutalitás volt látható, ami az internetre is kikerült. Maga a gátlástalan elkövetési mód és a történtek a sértett fiatalkorú lányt a mai napig megviselik, bár megbocsátott a bántalmazóinak. A bíróság további súlyosító körülményként vette figyelembe azt is, hogy az első- és másodrendű vádlott ittas volt és társtettesként követték el a bűncselekményt.

A bíró hangsúlyozta, azért rendelt el javítóintézeti nevelést, mert úgy ítélte meg, hogy a fiatalkorúak eredményes nevelése érdekében ez elengedhetetlen. A bíróság nyomatékos súllyal vette figyelembe a vádlottak gátlástalan, agresszív viselkedésüket. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, azt, hogy a vádlottak beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket és megbánó magatartást tanúsítottak, a sértett fiatalkorú lány pedig elfogadta a bocsánatkérésüket.

Az ítéletet mindhárom vádlott vonatkozásában az ügyészség tudomásul vette. A döntést a harmadrendű vádlott és védője szintén tudomásul vette, így az ő esetében az jogerős, míg az első- és másodrendű vádlott és védőik enyhébb intézkedés kiszabását kérték a fellebbezésükben. Az ügy az ő vonatkozásukban a Debreceni Törvényszéken folytatódik.