Megváltoztatta a másodfokú bíróság az orosz férfit kifosztó nő büntetését

A Debreceni Törvényszék 2021. május 13-án tartott nyilvános ülésen hirdetett ügydöntő határozatot abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja az egyik debreceni szórakozóhely előtt kifosztott és bántalmazott egy orosz férfit.

A törvényszék a Debreceni Járásbíróság 2020. november 18-ai ítéletét megváltoztatta, a 34 éves nő 1 év 10 hónap börtönben végrehajtandó büntetését 3 év próbaidőre felfüggesztette, a 2 év közügyektől eltiltást pedig mellőzte. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. november 22-én 1 óra 30 perc körül megjelent egy debreceni belvárosi szórakozóhelyen, ahol alkoholt fogyasztott. A vádlott 2 óra 20 perc körül kiment a szórakozóhely elé dohányozni, ahol észrevett egy erősen ittas, számára ismeretlen férfit, akihez odalépett és meghívta egy italra, valamint táncolni. Az orosz férfi angol nyelven közölte, hogy nem beszél magyarul. A nő ekkor belekarolt és italozni hívta a férfit. A vádlott a bárpultnál rendelt maguknak italt, majd a pultos a számlát a nő elé rakta, mire ő közölte, hogy a férfi fog fizetni és odatolta a sértett elé a blokkot. A sértett erre nem reagált, majd a nő közölte a pultossal, hogy a férfi ki fogja azt fizetni. A vádlott odaszólt a sértettnek, hogy fizessen, különben elveszi a telefonját. Erre a férfi ittassága miatt nem reagált, majd a nő tapogatni kezdte a sértett ruházatát a pénztárca után kutatva. A férfi kiabálni kezdett a nővel és ellökte a kezét. A férfi kiment a szórakozóhely elé telefonálni, a nő pedig kifizette a fogyasztásukat. A vádlott a sértett után ment és vitatkozni kezdett vele, majd a férfi eltolta magától a nőt.

A vádlott ekkor nekiugrott az orosz férfinek, akit bántalmazott, majd mindketten a földre estek. A nő ekkor rátérdelt a földön fekvő férfi mellkasára, akit ököllel ütni kezdett. A szemtanúk közbeléptek, ekkor a nő abbahagyta a bántalmazást és visszament a szórakozóhelyre, majd „én elveszem a telefonját” felkiáltással ismét visszament a verekedés helyszínére, ahol a tanúk által felsegített dülöngélő sértett mellől, a földről magához vette a férfi elejtett telefonját és visszament a szórakozóhelyre. A nő később visszament a sértetthez, akitől a pénztárcáját is meg akarta szerezni, a sértett ruházatát át is kutatta, azonban ezt a tanúk felszólítására abbahagyta. A rendőrök az esetről történt bejelentést követően igazoltatták a vádlottat, aki az intézkedés közben a csizmájából elővette a jogtalanul eltulajdonított telefont. A sértettet az eset során könnyű sérüléseket szenvedett, de figyelemmel a bántalmazás módjára és a sérült testtájékra, a nő szándéka nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes a büntetőtanács elnöke az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte, hogy a vádlott elsődlegesen felmentés, másodsorban pedig az elsőfokú ítélet enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyészség a járásbíróság ítéletét akkor tudomásul vette. A törvényszék a döntése során figyelembe vette, hogy a nő büntetlen előéletűnek számított, tettét nagyon megbánta, továbbá azt, hogy azóta megszületett a harmadik gyermeke is, őket pedig egyedül tartja el. A büntetőtanács elnöke hangsúlyozta, hogy a vádlottnak jár még egy utolsó esély, így bizonyíthatja, hogy a társadalom hasznos tagja lehet. A bíróság döntése jogerős.