Befolyásával üzérkedett a vádlott, hat év fegyházra ítélte a bíróság

Befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék 2021. április 30-án azt a férfit, aki állítása szerint jó kapcsolatrendszere révén bizonyos pályázat elnyeréséhez a sértettnek segítséget tud nyújtani, csak pénz kell hozzá. A vádlott más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztés büntetését tölti, így az ügyében a bíróság távmeghallgatás keretében döntött.

A törvényszék B. I.-t, mint többszörös visszaesőt 6 év fegyházban végrehajtandó szabadágvesztésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az 53 éves vádlott 2019 májusában ismerkedett meg a sértettel, aki egy debreceni vendéglátóhely üzemeltetője. A vádlott azt állította, hogy egy debreceni multinacionális cégnél dolgozik, ahol csapatépítő összejövetelek szervezésével foglalkozik. A sértett és a vádlott személyesen többször egyeztettek, majd B. I. előadta, hogy ő az egyik államtitkár unokaöccse és ezáltal kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Azt állította a sértettnek, hogy tud abban segíteni, hogy pályázatot adjanak be a vendéglátóegység megvételére vagy esetlegesen korszerűsítésére. A vádlott azzal erősítette a sértett bizalmát, hogy a jelenlétében többször telefonbeszélgetéseket folytatott, állítólagos osztályvezetőkkel, akikkel már a részleteket lebeszélte.

A vádlott 100.000 forintot kért kifejezetten azért, hogy hivatalos személyt vesztegessen meg. Ennek nyilvánvalóan csak a látszatát keltette, hiszen továbbra sem volt semmilyen hivatalos személlyel kapcsolata. Ekkor valósult meg a befolyással üzérkedés bűntettének tényállása, annak ellenére, hogy a pénzt végül nem kapta meg.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a vádlott nyilvánvalóan kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezett, el tudta magát adni és el tudta azt hitetni a vendlátóegység üzemeltetőjével, hogy nemcsak összejöveteleket kíván szervezni a presszóban, hanem pályázat benyújtására is lenne lehetőség. Az ezt követően lebonyolított telefonbeszélgetések, ismeretlen személyekkel, nyilvánvalóan a „színjáték” része volt. A vádlott azon állítása hamis volt, hogy ő egy államtitkár hozzátartozója és olyan kiépített kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amelyen keresztül a pályázat megvalósítható és befolyásolni tudja a hivatalos személyeket.

A bíróság rámutatott arra is, hogy a vádlott cselekményét üzletszerűen követte el, hiszen 1999. óta folyamatosan büntetve volt kizárólag csalás elkövetése miatt és az államtitkárral való állítólagos rokoni kapcsolat mindig felmerült.

A döntés nem jogerős, az ügyész a büntetés súlyosítása végett, míg a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.