Jogerősen elítélték Debrecenben azt a vádlottat, aki egy jogszerűen intézkedő rendőrt fojtogatott

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. április 27-én tartott tanácsülést annak a vádlottnak az ügyében, aki rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrre egy Hajdú-Bihar megyei településen.

A másodfokú bíróság a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és két rendbeli testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2021. január 21-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint az 50 éves férfi a külön élő felesége lakóhelyén megjelent és ott agresszíven kezdett viselkedni a hozzátartozóival. A család a férfi viselkedése miatt rendőri intézkedést kért. A helyszínre érkező körzeti megbízott igazoltatta a férfit, aki többszöri felszólításra sem adta át iratait, és trágár kifejezésekkel illette a rendőrt, a kiabálás közben pedig azzal fenyegette, hogy megveri.

A vádlott az intézkedés során végig támadón lépett fel, több alkalommal is agresszívan indult családtagjai és a rendőr felé, akit meg is lökött, majd erősen megszorította a kezét. A rendőr ekkor testi kényszert alkalmazott, ami a férfi ellenállása miatt dulakodássá fajult, eközben mindketten a földre kerültek, ahol a vádlott fojtó fogással szorítani kezdte a rendőr nyakát. A helyszínen tartózkodók a rendőr segítségére siettek és lefeszítették a férfi karját a rendőr nyakáról.

A vádlott még a bilincselés közben is ellenállt és a földön fekve, nagy erővel megrúgta az egyik segítőt.

A másodfokú bíróság rámutatott arra, hogy bár a vádlott a járásbíróságon beismerő nyilatkozatott tett, tárgyaláshoz való jogáról lemondott és őszinte megbánó magatartást tanúsított, azonban a vádlott a cselekmény elkövetésekor büntetett előéletűnek minősült, továbbá más büntetőeljárás hatálya alatt állt. A vádlott a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét igen kitartó jelleggel, a vele szemben intézkedő rendőrt intézkedésre képtelenné téve követte el, melynek során az annak segítségére kelt személyt is bántalmazta. Ezen felül a hasonló jellegű bűncselekmények mind országosan, mind helyi szinten rendkívüli elszaporodottak. A törvényszék ezért is egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, a letöltendő börtönbüntetés kiszabása szükséges és indokolt a büntetési célok eléréséhez.

A döntés jogerős.