Nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a vádlottat, aki késsel a kezében megöléssel fenyegetett két kiskorút Debrecenben

A Debreceni Járásbíróság 2021. április 20-án, előkészítő ülésen távmeghallgatás útján hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki egy késsel megfenyegetett két kiskorút Debrecenben, egyiküktől pedig eltulajdonította az edzőcipőjét.

A letartóztatásban lévő férfi, aki a büntetés-végrehajtási intézet erre a célra kialakított helyiségében tartózkodott, elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a vádlott lemondott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, ezért őt – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 8 év fegyházbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi büntetett előéletűnek számít, korábban a bíróság két alkalommal rablás miatt is elítélte őt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2020. szeptember 15-én 19 óra 30 perc körül Debrecenben, a Piac utca és Szent Anna utca kereszteződésében ittas állapotban megszólította a kosárlabdaedzésről hazafelé tartó két kiskorú fiút, akiktől pénzt kért. A sértettek mondták, hogy nincs náluk pénz, de a vádlott ezt nem hitte el, rájuk szólt, hogy ne hazudjanak, majd egyiküket felszólította, hogy mutassa meg a táskáját. A kisfiú félelmében kinyitotta a táskát, amelyben a vádlott meglátott egy pár edzőcipőt. A férfi felszólította a sértettet, hogy azt adja oda neki, azonban erre a fiú nem volt hajlandó. Ekkor a vádlott elővett egy kinyitható 7 centiméter pengehosszúságú bicskát, amivel hadonászni kezdett a két kiskorú előtt, majd egyikükre újra rászólt, hogy adja át a cipőt, mert ha nem, akkor le fogja őket szúrni. A fenyegetés hatására a sértett félelmében átadta az edzőcipőjét a férfinek, aki azt elvette, majd a helyszínről kerékpárjával elhajtott.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. A döntést az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A bíróság a vádlott letartóztatást a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.