A bíróság csalás miatt jogerősen elítélte azt a férfit, aki angolosan távozott az ország 40 szállodájából

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. március 3-án megtartott tanácsülésen hozott jogerős határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki közel fél éven át az ország több szállodájában is eltöltött pár napot, majd minden esetben fizetés nélkül távozott.

A másodfokú bíróság a 38 rendbeli csalás bűntette és 2 rendbeli csalás vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2020. október 27-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá közel egymillió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a 49 éves férfi 2019. február 6-án szabadult ugyanilyen ügyben elrendelt letartóztatásából, majd hat nappal később ismét úgy vett ki egy szobát egy hajdúszoboszlói hotelben, hogy azért nem akart fizetni.

Volt, hogy a férfi álnéven az alkalmazottakat megtévesztve jelentkezett be a szállodák recepcióin, majd úgy vette igénybe a hotelek szolgáltatásait, hogy nem állt szándékában fizetni a szállásért, a különböző ellátásokért és szolgáltatásokért, arra anyagi lehetősége nem is lett volna. A vádlott 2019. február 12. és november 18. közötti időszakban összesen 40 szállodában 164 éjszakát töltött az ország különböző területein.

A vádlott legtöbbször interneten keresztül foglalt szállást három-öt napra, de a szállodai tartózkodása során többször meg is hosszabbította foglalását. A hotelekből általában az utolsó éjszaka előtti napon fizetés nélkül távozott és legtöbbször még aznap este megszállt egy másik településen lévő szállodában. A vád szerint D. A. Pécsen öt szállodában is így járt, de két-két alkalommal megfordult Hajdúszoboszlón és Sárváron is. A férfit, aki Szombathelytől Vásárosnaményig több tucat hotelt megkárosított, 2019. november 18-án egy veresegyházi szállodában elfogták, majd őrizetbe vették. A vádlott a 40 sértettnek összesen közel 3,5 millió forint kárt okozott, ami nem térült meg.

A Dr. Hutkai Marianna által vezetett büntetőtanács korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek keretében azt másodfokon, tanácsülésen helybenhagyták. A bíróság magát a tényállást nem vizsgálta, kizárólag a büntetés kiszabását és annak körülményeit. Az ügyben abszolút eljárási szabálysértés nem történt, a bűncselekmények minősítése pedig helyes volt. A törvényszék egyetértett az elsőfokon megállapított enyhítő és súlyosító körülményeket körével, a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. A döntés jogerős.