Jogerősen elítélte a bíróság azt a férfit, aki halálos balesetet okozott egy munkagéppel Nádudvaron

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. március 2-án tanácsülésen hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki halálos balesetet okozott egy traktorral Nádudvaron.

A másodfokú bíróság a halálos közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúszoboszlói Járásbíróság előkészítő ülésén, 2020. október 22-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. október 2-án 8 óra 30 perc körül az által vezetett bálamozgatásra szerelvényezett teleszkópos rakodóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel megközelítőleg 15 km/h-val közlekedett Nádudvar belterületén a Kövy Sándor utcán. Haladása során a vádlott a Jókai utca - Kövy Sándor utca kereszteződéséhez érve a részére az útkereszteződés előtt kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasítására megállt, majd úgy indult meg egyenesen, hogy nagyfokú figyelmetlensége folytán nem vette észre, és így nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, a Jókai utcán kerékpárján közlekedő sértett részére, akit a munkagép elejére szerelt rakodóvillával elütött. A 65 éves nő az ütközést követően a kerékpárjával az úttestre esett és megsérült. A sértettet a mentők kórházba vitték, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 2019. október 8-án életét vesztette. A közlekedési baleset és a halál között közvetlen ok-okozati összefüggést állapított meg a bíróság.

Dr. Nagy Antal a büntetőtanács elnöke korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek keretében azt másodfokon, tanácsülésen helybenhagyták. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, a büntetés hosszabb tartamú felfüggesztése elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. A másodfokú bíróság egyetértett továbbá a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével. Bár a vádlott kiemelt KRESZ szabályt sértett és vezetői engedély nélkül közlekedett, ugyanakkor a férfi beismerő nyilatkozatot tett a járásbíróságon, megbánó magatartást tanúsított, két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia és őszinte megbánó magatartást tanúsított, bocsánatot kért az elhunyt sértett családjától.

A döntés jogerős.