A pénzt átutalta, de az árut már nem kapta meg 42 megtévesztett vevő – csalás miatt fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a vádlottat

Távmeghallgatás keretében 2021. február 24-én hirdetetett ítéletet a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak az ózdi vádlottnak az ügyében, aki több tucat embert tévedésbe ejtett az interneten.   

A bíróság a vádlott 10 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében és 32 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt, mint többszörös visszaesőt 2 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezen felül a bíróság több mint 1,2 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el a vádlottal szemben. A férfi feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 40 éves férfi ugyanolyan bűncselekmények elkövetése útján szerzett pénzt. A módszere az volt, hogy egy internetes honlapon különböző termékeket, többnyire számítógépes játékokat, játékkonzolt, fényképezőgépet, mobiltelefont, laptopot és más számítástechnikai eszközt kínált eladásra, azonban ezekkel az árucikkekel nem rendelkezett, a termékeket a vásárlási szándékkal jelentkező sértettek részére kiszállítani, megküldeni, illetve átadni nem állt módjában. A férfi az áruk vételárát különböző pénzintézeteknél vezetett számlájára kérte átutalni, majd az átvert vevőknek sem a vételárat, sem a felszámított postaköltséget nem adta vissza, azt saját megélhetésére költötte. A bűncselekményeket B. K. 2018. augusztus 21-től egészen 2019. május 16-áig követte el, a sértetteknek összesen több mint másfélmillió forint kárt okozott.

Volt olyan eset, hogy a vádlott a sértett által megrendelt számítástechnikai eszköz helyett a csomagba üres pizzásdobozt vagy újságpapírt, esetleg üres műanyag flakonokat tett. Több esetben a férfi a vevőkkel történt egyeztetést követően csak a pénzt és a postaköltséget kérte előre átutalni, majd az árut nem küldte, később pedig már elérhetetlenné vált.

Dr. Rozsnyai Balázs bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a bűnhalmazatot, valamint a vádlott többszörös visszaesői minőségén túli büntetett előéletét. A férfi egyúttal különös visszaesőnek minősül, általában vagyon elleni bűncselkeményeket követ el. Korábban már fegyveres rablás miatt jogerősen elítélték a vádlottat, aki ellen jelenleg büntetőeljárás van folyamatban szintén rablás miatt.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.