Jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a vádlottat, aki üresnek hitte és eldobta a hárommillió forintot rejtő táskát

Távmeghallgatás útján a Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. február 16-án tartott nyilvános ülést annak a 27 éves vádlottnak az ügyében, aki kirabolt egy 81 éves asszonyt Debrecenben, a Petőfi téren.

A másodfokú bíróság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2020. október 15-én meghozott ítéletét kisebb módosításokkal helybenhagyta.

A törvényszék a vádlottat, mint különös visszaesőt jogerősen 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A berekböszörményi férfi legkorábban a büntetés háromnegyed részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a férfi 2020. augusztus 21-én 12 óra 30 perc körül Debrecenben, a Petőfi téri aluljáróban először csak elhaladt az idős nő mellet, azonban amikor meglátta a sértett táskáját visszafordult, hogy megszerezze azt. A vádlott hátulról megragadta a nő kezében lévő táskát és azt többször erősen megrántotta. A sértett nem engedte el a táska fülét, ezért a férfi azt ismét megrántotta, ekkor azonban a nő a földre esett. A vádlott a földön húzta az idős nőt, aki tovább kapaszkodott a táskába, de mivel az eséstől fájlalta a vállát, így azt elengedte. A férfi a táskával, benne közel 3 millió forint készpénzzel és a sértett egyéb értéktárgyaival együtt elmenekült a helyszínről. Menekülés közben a férfi belenézett a táskába, azonban a nagy sietség közben abban nem észlelt semmit, ezért azt a helyszíntől körülbelül 10 méterre eldobta, majd tovább szaladt az Iparkamara utca irányába. A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérülést szenvedett.

A bűncselekménnyel okozott több mint 3 millió forintos kár megtérült, mert a helyszíni szemle során a rendőrök megállapították, hogy a készpénz összege hiánytalanul a táskában maradt, amit a gyanúsított azért nem vehetett észre, mivel a pénzt a sértett újságpapírba csomagolta be. A rendőrök a férfit rövid időn belül azonosították, másnap hajnalban pedig Debrecenben, a Petőfi téren elfogták.

Dr. Kovácsné dr. Kereszti Réka bíró az indokolása során elmondta, hogy a másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, mivel a fellebbezés kizárólag a büntetés enyhítésére irányult. Az ügyben egyébként súlyosítási tilalom volt érvényben, mert az ügyészség az elsőfokú döntést tudomásul vette. A büntetőtanács elnöke elmondta, hogy a büntetés enyhítésére nem volt lehetőség, mivel az megfelelt a büntetéskiszabási tényezőknek. A büntetés neme és mértéke is helyes, az arányban áll a bűncselekmények tárgyi súlyával és a vádlott személyi társadalomra veszélyességével.