Jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki egy élelmiszerboltot akart kirabolni Debrecenben

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2021. február 11-én távmeghallgatás útján tartott nyilvános ülést annak a vádlottnak az ügyében, aki késsel a kezében ki akart rabolni egy élelmiszerboltot Debrecenben, a Vénkertben.

A másodfokú bíróság a felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság 2020. október 21-én meghozott ítéletét helybenhagyta, a vádlottat jogerősen 9 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. október 1-jén 11 óra 15 perc körül ittas állapotban megjelent Debrecen, Vénkert városrészben lévő élelmiszerüzletben. A 37 éves F. V. orvosi maszkot viselt és a nála lévő körülbelül 20 centiméter pengehosszúságú késsel azért ment be a boltba, hogy az ott dolgozókat azzal megfenyegesse és a kasszát megszerezze. A férfi megvárta, míg a pénztár környékén nem tartózkodik vásárló, majd odalépett a kasszához és felrakott két árucikket a szalagra. A pénztárosnő a vonalkódleolvasóval megállapította az áruk értékét, ekkor a vádlott a kassza mellett a sértett közelébe lépett, elővette a nála lévő kést, amit a nő mellkasához nyomott és azt mondta, hogy „add ide a kasszát!”.

A pénztáros ennek nem tett eleget, ekkor a férfi megismételte a követelését. A nő ijedtében kiabálni kezdett és kipattant a pénztárból. A vádlott ezt látva a cselekményét abbahagyta, a boltból kiszaladt és egy közeli társasházba menekült. A helyszínre érkező rendőrök a férfit rövid időn belül azonosították és elfogták.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek eredményeként azt nyilvános ülésen helybenhagyta.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes bíró az indokolása során elmondta, hogy a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, arányban áll a vádlott előéletével. Az erőszakos többszörös visszaesői minősítést megalapozó korábbi elítéléseire is rablás miatt került sor, sőt legutóbb is felfegyverkezve követte el a bűncselekményt. Az ügyben súlyosítási tilalom volt érvényben tekintettel arra, hogy az elsőfokú döntést az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. A kiszabható büntetés középmértéke 12 és fél év, amelyhez képest a 9 év nem tekinthető eltúlzottnak, ezért a bíróság enyhítésre nem látott lehetőséget.

A döntés jogerős.