Jogerősen letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a román férfit, akinek figyelmetlensége miatt ketten meghaltak az M3-as autópályán

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. február 9-én megtartott nyilvános ülésén, a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság ítéletét járulékos kérdésekben megváltoztatta, míg a vádlott büntetését helybenhagyta.

Az elsőfokú bíróság 2020. szeptember 14-ei előkészítő ülésén mondta ki bűnösnek a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, ezért őt 1 év 10 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A vádlott beismerő nyilatkozatot tett, tárgyaláshoz való jogáról lemondott, azonban az ítélet akkor nem emelkedett még jogerőre, mert az ügyészség súlyosítás miatt, a román férfi és védője pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A bíróság által jogerősen megállapított tényállás szerint a 33 éves férfi 2018. május 25-én 20 óra körül az M3-as autópályán Budapest felől Nyíregyháza irányába közlekedett személygépkocsival. A vádlott az autópálya haladása során bekapcsolta a sebességtartó automata rendszert, így folyamatosan 136 km/h sebességgel haladt a külső forgalmi sávban. A férfi 20 óra 20 perc körül a gépkocsi fedélzeti rendszerében a rádióadások között keresgélt, ezért a figyelme teljes mértékben elterelődött a körülötte, valamint az előtte lévő forgalomról. A haladása során – az autópálya hajdú-bihari szakaszán – a vádlott figyelmetlenségéből adódóan utolérte az előtte csak 90-95 km/h sebességgel haladó autót, amelynek gépjárművével nekiütközött. A baleset következtében a vétlen gépjármű hátsó ülésén utazó két sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életüket vesztették.

A másodfokon eljáró törvényszék teljes felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek eredményeként nyilvános ülésen a büntetés nemére és mértékére vonatkozóan helybenhagyta a járásbíróság döntését.

Dr. Szurdi Béla bíró a határozat indokolásában rámutatott arra, hogy az elsőfokú bíróság hiánytalanul állapította meg a tényeket, részletesen feltárta a büntetés kiszabása során értékelendő súlyosító és enyhítő körülményeket. A büntetőtanács szerint a büntetlen előéletű vádlottal szemben kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, ezért annak megváltoztatására nem kerülhetett sor. A végrehajtandó szabadságvesztés kiszabásánál fontos szempont volt, hogy a baleset a férfi gondatlansága, a teljesen figyelmetlen vezetése miatt történt, amely miatt két ember az életét vesztette az autópályán, egy személy maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult, míg egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott megbánó magatartást tanúsított.

A bíróság ítélete jogerős.