A bíróság jogerősen elítélte azokat a vádlottakat, akik tiltott teljesítményfokozó szerekkel kereskedtek

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a három vádlottnak az ügyében, akik tiltott teljesítményfokozó szereket és engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket értékesítettek.

A 2021. január 6-án meghozott büntetővégzésével a bíróság társtettesként elkövetett tiltott teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettében és társtettesként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű vádlottakat. Ezért őket 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását az első-és másodrendű vádlott esetében 4, míg a harmadrendű vádlott esetében 3 év próbaidőre felfüggesztett. Az első-és másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság 1.800.000 forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni, mert a bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tarthat. A büntetővégzés jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 39 éves férfi és társa, egy 35 éves nő 2018 októbere és 2019. október 18-a között az interneten keresztül egy üzenetmegosztó alkalmazás segítségével tiltott teljesítményfokozó szereket és Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi termékeket forgalmazott Magyarország egész területén azoknak a fogyasztóknak, akik velük kapcsolatba léptek. Az elsőrendű vádlott hirdetései megtalálhatóak voltak különböző testépítéssel foglalkozó honlapokon is.

A tiltott teljesítményfokozó szerek többségét olyan fogyasztók vásárolták, akiknek nagy része testépítéssel foglalkozott és saját sportteljesítményének növelése érdekében vásárolta a szereket, melyről az elsőrendű vádlottnak tudomása volt és tanácsokkal is ellátta a fogyasztóit a szerek alkalmazását, hatását illetően.

A fogyasztók a titkosított üzenetváltási programok segítségével léptek kapcsolatba a 39 éves férfival és ezen keresztül adták le az általuk megvásárolni kívánt gyógyszerek és teljesítményfokozó szerek nevét, darabszámát, s ugyanezen a programokon keresztül kapták meg azt az üzenetet, melynek útján a férfi tájékoztatta vásárlóit a megrendelt termékek áráról, azok megfizetéséhez szükséges átutalási adatokról.

A tiltott teljesítményfokozó szereket és forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket az elsőrendű vádlott romániai gyógyszertárakból vásárolta és hozta be az ország területére. Az első- és másodrendű vádlott a postán adták fel megrendelt termékeket, feladóként pedig álnevet és fiktív címet használtak. Debrecen területén a vádlottak termékeinek értékesítését egy 51 éves férfi segítette, fogyasztói megrendeléseket is felvett. A harmadrendű vádlottnak a tiltott teljesítményfokozó szereket társai személyesen pénzért adták át, amiket ő haszonnal továbbértékesített saját vásárlói részére a városban.