Ittasan vezetett, összetört két parkoló autót

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a létavértesi férfinak az ügyében, aki alkoholt fogyasztott, majd autóba ült, menet közben pedig nekihajtott egy parkoló autónak, ami egy másik autónak csapódott.

A 2020. december 7-én meghozott büntetővégzésével a bíróság ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű vádlottat. Ezért őt 576.000 forint pénzbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott 2020. szeptember 6-án 2 óra 40 perckor Létavértesen úgy közlekedett személygépkocsijával, hogy előtte szeszesitalt fogyasztott. A férfi ittas állapotban körülbelül 1,5 kilométert akart megtenni, majd 1 kilométer megtétele után bekövetkezett a baj. A vádlott, aki még a biztonsági övet sem használta, elvesztette uralmát a járműve felett, lehaladt az útról a szemközti útpadkára, ahol nekiütközött egy szabályosan parkoló gépkocsinak. Az ütközés ereje olyan mértékű volt, hogy az 1-es sebességfokozatban és kézifékkel rögzített autó nekicsapódott a mögötte, szintén szabályosan parkoló személygépkocsinak. A helyszínre érkező rendőrök igazoltatták az 51 éves létavértesi férfit, akivel szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott. A vádlott vezetői engedélyét még a helyszínen elvették, a szervezetében a cselekmény elkövetésének időpontjában a bűncselekményi értékhatár, 0,50 g/l véralkohol-koncentrációnál közel háromszor nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni, mert a bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tarthat. A büntetővégzés jogerőre emelkedett.