Jogerősen letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki nagyfokú figyelmetlensége miatt halálos balesetet okozott a 33-as főúton

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2021. január 14-én megtartott tanácsülésén, a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárásban a Debreceni Járásbíróság ítéletét helybenhagyta.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott 2019. július 12-én 14 óra 10 perc körül tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt pótkocsival közlekedett a 33-as számú főúton Hortobágy felől Debrecen irányába, megközelítőleg 85-90 km/h sebességgel. Az útszakaszon engedélyezett legnagyobb haladási sebesség személygépkocsival 90 km/h, míg tehergépjárművel 70 km/h. Haladása során a derecskei lakos a 33-as számú főút 82. kilométerszelvényéhez érve figyelmetlensége és járműve sebességének helytelen megválasztása miatt későn vette észre az előtte, forgalmi okból megálló személygépkocsit, amelynek - vészfékezése és balra kormányzása ellenére - 60 km/h sebességgel nekiütközött.

Az ütközéstől a személygépkocsi 50-55 km/h sebességre felgyorsulva nekiütközött az előtte, műszaki meghibásodás miatt az úttest szélére lehúzódott teherautó pótkocsijának. A személygépkocsi ezután begurult az úttest közepére, ahol kigyulladt.

A személygépkocsi 52 éves sofőrje a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban 2019. július 23-án elhalálozott. A baleset és a nő halála között közvetlen ok-okozati összefüggés lett megállapítva. Az egyenes vonalvezetésű útszakaszon semmilyen, a láthatóságot korlátozó körülmény nem volt megállapítható, így amennyiben a többszáz méteres látótávolság mellett a vádlott nem esett volna késedelembe, még az általa megválasztott sebességtúllépés esetén is, megállítható lett volna a járműszerelvény, akár lassító fékezéssel is.

A Debreceni Járásbíróság 2020. szeptember 14-én megtartott előkészítő ülésen meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 9 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte és 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek eredményeként tanácsülésen helybenhagyta a járásbíróság ítéletét. A törvényszék határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a vádlott büntettet előéletű, többször volt már közlekedési szabálysértés miatt felelősségre vonva. A baleset bekövetkezése a férfi kirívó gondatlansága, a teljesen figyelmetlen vezetése miatt történt, amely miatt egy ember az életét vesztette a főúton.

A bíróság ítélete jogerős.