A bíróság elítélte azt a két vádlottat, akik a sértetthez betörtek, majd tőle erőszakkal pénzt követeltek

A Debreceni Törvényszék 2020. december 11-én ítéletet hirdetett annak a két vádlottnak az ügyében, akik a téglási házában megkötözték, bántalmazták és kirabolták a sértettet.

A törvényszék a vádlottakat társtettesként nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntett kísérletében és éjjel elkövetett magánlaksértés bűntettében, továbbá társtettesként elkövetett lopás vétségében és lopás vétség kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a büntetlen előéletű fiatalkorú vádlottat 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg olasz társát 9 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtotta és 10 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint 2018. december 31-én 2 óra körül a két vádlott kiosont a lakóházukból és előzetes tervük szerint úgy döntöttek, hogy bemennek egy nő téglási házába. Az akkor 13 éves elsőrendű vádlott egy fekete sapkát húzott a fejére, amely a szemrészénél ki volt vágva, míg másodrendű társa, az akkor 27 éves olasz férfi arcát egy sállal eltakarta, valamint mindketten kesztyűt húztak a kezükre. A sértett a háza földszintjén egy vegyesboltot üzemeltetett. A vádlottak a ház udvarára a kerítésen átmászva bejutottak, majd felmentek az első emeletre, ahol a másodrendű vádlott megpróbálta az ablakot kifeszíteni. Az udvaron lévő két kutya észrevette a vádlottakat és ugatni kezdtek, amelyre a sértett felébredt. A nő elindult a bejárati ajtó felé, hogy szabadon engedje a kutyákat, majd amikor kinyitotta az ajtót, a vádlottak rögtön rátámadtak, visszalökték a házba, ahol bántalmazni kezdték a sértettet. A támadók a nőtől folyamatosan azt kérdezték: „Hol van a pénz, hol van a széf?!”.

A sértettet az ütések és rúgások közül több az arcát érte, amelyet a kezével próbált védeni, közben segítségért kiáltott. A vádlottak a nőt berugdosták az egyik szobába, ahol az olasz férfi talált egy telefonzsinórt, amivel a sértett kezeit összekötözte, száját ruhadarabokkal betömte, a szemét bekötözte, közben pedig folyamatosan megöléssel fenyegette. A megrémült sértett azt mondta a másodrendű vádlottnak, hogy ha elengedik, akkor odaadja a pénzt. Az olasz férfi egy rövid időre a szobából távozott, majd egy 8-10 cm pengehosszúságú késsel visszatért, amivel levágta a telefonzsinórt a sértett kezéről és levette a kötést a szeméről, majd a kést az asszonynak szegezve megfenyegette, hogy megöli. A vádlott és a sértett átmentek egy szobába, ahol az elsőrendű fiatalkorú fiú már értékek után kutatott. Ekkor a 63 éves nő kivett a helyéről egy porcelánbögrét. A másodrendű vádlott rögtön kikapta a bögrét a sértett kezéből, amelyben több százezer forint volt, míg fiatalkorú társa kutatás közben egy pénztárcát és egy zacskót is talált, amelyben összesen 250.000 forint készpénz volt, valamint eltulajdonította a sértett mobiltelefonját.

Miután a vádlottak távoztak a házból, a sértett keresni kezdte a telefonját, mivel azonban azt nem találta, így átment a szomszédjához segítséget kérni. A támadás során a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlottak pár nappal korábban két bűncselekményt is elkövetettek, ugyanis 2018. december 27-én 23 óra 30 perc körül megjelentek egy téglási ital-és édességüzletnél. A fiatal fiú és társa a kerítésen átmásztak, majd a másodrendű vádlott egy feszítővassal az ajtótokkal együtt kifeszítette a raktár bejárati ajtaját, azonban a riasztó megszólalt, ezért mindketten elmenekültek. Pár perc múlva odaértek egy büféhez, amelynek az oldalán lévő ponyvát kibontották, így bejutottak a teraszra, majd a kiszolgáló ablakot betörték és a büfében lévő pénztárgépből eltulajdonítottak 20.000 forintot és egy mobiltelefont.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény tekintetében a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak szándéka a pénzszerzés érdekében akár a sértett életének erőszakos úton történő kioltására is kiterjedt. A bíró kifejtette, hogy bár mindkét vádlott büntetlen előéletűnek számít, azonban a fiatalkorú fiúval szemben egy általa elkövetett kifosztás miatt korábban javítóintézeti nevelést rendelt el a bíróság, míg az olasz férfit az olaszországi bíróság 2015 novemberében jogerősen elítélte  személy elleni erőszakkal vagy fegyverhasználattal, illetőleg erőszakkal vagy fegyverhasználattal való fenyegetéssel elkövetett lopás és váltságdíj követelésével emberrablás, személyi szabadság megsértésének elkövetése miatt.

A bíróság döntése nem jogerős, mind az ügyész, mind a vádlottak és védőik három munkanap gondolkodási időt tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

A törvényszék a vádlottak letartóztatását az eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, amit a vádlottak tudomásul vettek, így az jogerős.