A gyanú szerint aranytömbök kereskedelmével többmilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága nyomozást folytat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség hat gyanúsított letartóztatását indítványozta a bíróságon.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlés veszélye miatt kérte a terheltek letartóztatásának elrendelését.

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója 2020. december 4-én öt fő - köztük a bűnszervezet feltételezett feje - vonatkozásában egy hónapra elrendelte a letartóztatásukat, míg egy személynek a mozgását technikai eszközzel nyomon követett bűnügyi felügyeletéről döntött.

A bíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke, a bűncselekmény révén elért különösen jelentős vagyoni érték – közel 6 milliárd forint – és a külföldi kapcsolatrendszer, valamint egyéb körülmények alapján megalapozottan feltehető, hogy a kényszerintézkedés nélkül a gyanúsítottak megszöknének, elrejtőznének.

A nyomozási bíró szerint a több éve folyó bűncselekmény bizonyításához további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges és megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak a bizonyítást veszélyeztetnék, a tanúkat megfélemlítenék, befolyásolnák, tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítenének, elrejtenének.

A Debreceni Járásbíróság végzése nem végleges, az ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.