Jogerősen elítélte a bíróság azt a férfit, aki két nap alatt hat bűncselekményt követett el

Bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet 2020. december 2-án a Debreceni Járásbíróság annak a 60 éves férfinak az ügyében, aki rövid időn belül több bűncselekményt is elkövetett Hajdúsámsonban és Debrecenben. A tárgyaláson a vádlott elismerte tettét és megbánó magatartást tanúsított.

Az elsőfokú bíróság a férfit kifosztás bűntettében, két rendbeli testi sértés bűntettében és 3 rendbeli garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A vádlott mellé a bíróság pártfogó felügyeletet is elrendelt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ittas férfi Hajdúsámsonban 2020. szeptember 10-én korán reggel észrevette, hogy a közelében, az utcán kerékpározott egy nő. A vádlott minden előzmény nélkül odalépett a sértetthez, akinek a kerékpárjára rögzített gyermekülést meglökte. A nő a kerékpárjával felborult, jobb keze eközben a kerékpár alá szorult. A férfi a földről felálló sértettet megrúgta és megütötte, amelynek következtében a nő egyik ujja eltört.

Az ittas állapotban lévő vádlott másnap, szeptember 11-én a délelőtt az egyik debreceni társasház belső udvarán ordítozott, közben a szalonnasütő melletti padokat dobálta, egy szemeteskukát pedig átdobott a szomszédos ház udvarára.

A vádlott közben rátámadt egy, az udvaron tartózkodó 83 éves sértettre is, akinek a csuklójára ráütött egy fadarabbal. Az idős asszony elesett és a zsebéből kiesett a mobiltelefonja, amit a férfi magához vett és elvitt a helyszínről. A sértett könnyebb sérülést szenvedett, a telefonjának később a rendőrség megtalálta, lefoglalta és visszaadta, így a kár megtérült.

Aznap délelőtt a férfi egy másik debreceni társasház előtt a csatornázási munkálatok miatt körbekerített területnél a kordon szalagját leszaggatta, valamint az útra helyezett terelő bójákat szétdobálta, a lakóház kapuját rugdosta és kiabált a lakóknak. Kis idő elteltével egy debreceni bevásárlóközpontba ment, ahol szóváltásba került az egyik vásárlóval. Erre felfigyelt a biztonsági szolgálat munkatársa, a férfit visszatartotta a helyszínen és értesítette a rendőrséget.

Dr. Lippai Mónika bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy ez a cselekménysor a 60 éves vádlott életében valószínűleg egy egyedi eset lehetett, mivel a törvénnyel soha nem volt összetűzése. A vádlott az ítélethirdetést megelőzően közel 3 hónapi letartóztatásban volt. A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a többszörös halmazatot és azt, hogy a bűncselekményeket a vádlott önhibából eredő ittas állapotban követte el. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett és megbánó m agatartást tanúsított.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.