Elfajult a szomszédok vitája Vámospércsen, még egy kés is előkerült – a bíróság börtönbüntetésre ítélte a férfit

A Debreceni Járásbíróság 2020. november 19-én hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki megütötte szomszédját, majd annak feleségét késsel üldözte az utcában és saját gyermekét is bántalmazta.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat kényszerítés hatósági eljárásban bűntettében, magánlaksértés bűntettében, testi sértés bűntett kísérletében, testi sértés bűntettében és folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettében. Ezért az elsőfokú bíróság a férfit 4 év börtönbüntetésre és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság elrendelte egy 2 éves – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. december 11-én éjfél körül a vádlott vámospércsi házában hangosan hallgatta a zenét, amely miatt a szomszédjában lakó idős pár és a náluk tartózkodó unokájuk nem tudott aludni. Az asszony átszólt a vádlottnak, hogy vegye lejjebb a hangerőt, ekkor azonban az ittas állapotban lévő férfi káromkodni kezdett. Ezt meghallotta a nő férje, aki kiment a házból, majd ezt látva S. Cs. a két telket elválasztó drótkerítést lábával lenyomta, odaszaladt a férfihez, akit háromszor ököllel, nagy erővel a fején megütött. Az ütésektől a sértett a földre esett, felesége ekkor odalépett, felsegítette férjét a földről, közben a vádlott előtt mondta, hogy értesíti a mentőket és a rendőrséget. Az agresszív szomszéd ezt hallva gyorsan visszamászott a saját telkére, a letaposott drótkerítést pedig visszaigazította. A sértett próbálta csillapítani a vérzését, miközben felesége gyalog elindult egy közeli telefonfülkéhez, hogy értesítse a rendőrséget az esetről. A vádlott ezt látva magához vett egy 12 centiméter pengehosszúságú kést, majd a nő nyomába eredt. Amikor a férfi utolérte az asszonyt és a késsel a kezében azzal fenyegette, hogy levágja róla a ruhát és közösülni fog vele, ha telefonálni mer. A nő a fenyegetés hatására megijedt és hazament a férjéhez, akinek elmondta történteket. A rendőrséget végül a házaspár unokája értesítette, aki az egyik utcában lakótól kért segítséget, majd telefonon bejelentést tett a rendőröknek, akik a vádlottat elfogták. A házaspár magánlaksértés miatt magánindítványt is előterjesztett.

S. Cs. 2018 október és november hónapban hetente többször is találkozott a sértettekkel, akiket megveréssel és megöléssel fenyegetett meg. A vádlott kijelentései komoly félelmet keltettek a házaspárban, attól tartottak, hogy a férfi beváltja ígéretét. 

Vámospércsi házukban S. Cs. az élettársával közösen nevelte öt kiskorú gyermeküket. A vádlott 2019. április 12-én délután ittas állapotban érkezett haza, majd kiabálni kezdett a nővel, aki szóvá tette, hogy miért itta el a pénzüket. A kiabálás miatt a kiságyban fekvő 1 éves gyermek megijedt és sírt. A vádlott annak érdekében, hogy a kislányt elhallgattassa odalépett az ágyban álló gyermekhez, akinek az arcát tenyérrel megütött. A bántalmazástól a kislány még inkább sírt, ekkor őt az édesanyja kivette az ágyból, hogy megnyugtassa. Ezt a vádlott azonban nem engedte, megfogta az élettársa karját és kivezette őt a házból, majd oda bezárkózott az öt kiskorú gyermekkel. A nő a szüleihez sietett segítségért, majd nem sokkal később értesítették az esetről a rendőrséget.

Dr. Fejes Sándor bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, részben idős sértettek és részben hozzátartozó sérelmére követte el a bűncselekményt, továbbá az egyik bűncselekményhez az élet kioltására alkalmas eszközt is használt. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését, az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen.