Letartóztatta a bíróság azt a hét gyanúsítottat, akik rátámadtak az intézkedő rendőrökre egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen

A Debreceni Járásbíróság csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt – távmeghallgatás útján – 2020. november 12-én elrendelte annak a hét gyanúsítottnak a letartóztatását, akik rátámadtak az intézkedő járőrökre.

A megalapozott gyanú szerint 2020. november 9-én 18 óra 25 perc körül a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság járőrei szolgálati gépkocsival közlekedtek Sajókazán, amikor megláttak egy elfogatóparancs hatálya alatt álló férfit, aki az élettársával sétált az utcán. Amikor a férfi meglátta a rendőröket azonnal futásnak eredt. A járőrök követték a férfit, akit végül utolértek és testi kényszert alkalmaztak vele szemben, hogy megbilincseljék, azonban ő ellenállást tanúsított. Eközben odalépett az intézkedő rendőrökhöz a férfi élettársa is és kiabálva követelte, hogy engedjék el a párját, majd megragadta az egyik rendőr ruházatát és megpróbálta őt lerángatni az élettársáról. Egy közeli házban a férfi családja egy összejövetelt tartott, így hamar tudomást szereztek az intézkedésről és a helyszínre siettek. A gyanú szerint az elfogott férfi édesanyja, testvérei és más rokonok lökdösni kezdték az intézkedő rendőröket, akiket a ruházatuknál fogva rángattak, hogy a továbbra is szabadulni próbáló rokonukat ki tudják szabadítani a fogásból.

Végül az egyik rendőr könnyfakasztó sprayt használt az agresszívan fellépő családdal szemben, rövid időn belül pedig megérkezett a helyszínre a rendőri erősítés is, amelyet követően a közrend helyreállt, a körözött férfit pedig elfogták és a rendőrkapitányságra előállították.

A bíróság álláspontja szerint mind a hét gyanúsítottal szemben indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása, mert megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének. A nyomozási bíró megállapította, hogy a gyanúsítottak esetében – akik közül hatan büntetett előéletűek - megalapozottan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, a büntetőeljárásban résztvevő tanúkat megfélemlítenék, jogellenesen befolyásolnák, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el.

A végzés két gyanúsított esetében végleges, míg a társaik és védőik fellebbeztek a döntés ellen.