Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a nőt, aki különös kegyetlenséggel ölte meg a férjét

A Debreceni Törvényszék 2020. november 2-án ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki bántalmazta, majd magára hagyta férjét a hideg helyiségben, aki kihűlt.

A törvényszék a nőt bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt 12 év 6 hónapig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A nő a büntetés kétharmad részének letöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítéleti tényállás szerint a 64 éves nő és a 70 éves mozgásában korlátozott párja egy balmazújvárosi családi házban éltek. Az elmúlt években a vádlott rendszeresen alkoholt ivott, a sértettel pedig napi rendszerességgel vitába keveredett. A férfinek egy megbetegedést miatt a mindennapi életvitele, kommunikációja egyébként sem volt egyszerű. A nő egyre nehezebben viselte a megterhelő családi életet, így többször előfordult, hogy jelentős mennyiségű alkoholt ivott, amire sok pénzt fordított, a kevés nyugdíjukból pedig nehezen tudtak megélni. A házastársak között napi rendszerességűvé váltak a veszekedések, kiabálások, amit a szomszédok is rendszeresen hallottak. A vádlott 2018. október 7-én alkalmi munkából tért haza ittas állapotban, amikor meglátta, hogy az otthon tartózkodó férje is ivott. A sértett kérdőre vonta a feleségét, hogy hol volt, ekkor elkezdtek vitatkozni, majd dulakodni a ház előszobájában. A férfi elesett, mire a feldühödött asszony felkapott két piszkavasat, amelyekkel ütlegelni kezdte a sértettet, akit össze is szurkált. A vádlott ezután felkapott egy szúró eszközt, amelyet az eljárás során pontosan megállapítani nem volt lehetséges, de az vagy egy piszkavas vagy szögvas vagy egy húskampó lehetett, aminek a végével történő bántalmazástól keletkezhettek a férj szúrt sérülései.

Észlelve, hogy a sértett mozdulatlan, a nő beakasztotta a piszkavasakat férje ruhájába, hogy megpróbálja őt behúzni a ház belső részében lévő szobába, azonban a magatehetetlen testet nem tudta megmozdítani, így a férfi egész éjszaka a fűtetlen ház előszobájának padlóján feküdt, reggelre pedig a kihűlés miatt meghalt. A nő másnap reggel 8 óra 40 perc körül átment a szomszédba és az ismerősét megkérte, hogy hívja a központi segélyhívót, mert a férje vérbe fagyva fekszik.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, hogy a különös kegyetlenségre utaló tény egyértelmű volt, hiszen a vádlott bántalmazó magatartása eredményeként a sértetten mintegy 46 külsérelmi nyommal járó sérülés keletkezett. A nő a kezébe vett eszközökkel durva és kitartó bántalmazása során rendkívüli fájdalmat és szenvedést okozott az áldozatnak. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekményt közeli hozzátartozó sérelmére követte el, valamint a hozzátartozók közötti erőszakos cselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a nő ténybeli beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű, a korábbi sértetti közrehatást, valamint azt, hogy a nő alkoholos eredetű személyiségtorzulásban szenved.

A törvényszék döntése nem jogerős, azt az ügyész és a vádlott tudomásul vette, a vádlott védője azonban három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.