Súlyosabb ítélet született másodfokon az élettársa házát porig égető férfi ügyében

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2020. október 20-án tartott tanácsülésén megváltoztatta annak a férfinak az ítéletét, akit korábban jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt ítélt el a Hajdúszoboszlói Járásbíróság. A másodfokon eljáró büntetőtanács 3 évre súlyosította a vádlottal szemben kiszabott börtönbüntetést, egyebekben a járásbíróság döntését helybenhagyta. 

A jogerősen megállapított tényállás szerint a vádlott élettársi kapcsolatban élt a sértettel, akivel Ebesen közösen laktak a nő házában. A férfi sokat italozott és túlságosan féltékeny is volt, ezért a nő 2019. november 17-én felszólította őt, hogy költözzön el. A férfi erre nem volt hajlandó, ezért a nő úgy döntött, hogy akkor ő költözik el a szintén Ebesen lakó édesanyjához. A 45 éves férfi 2019. november 19-én több szórakozóhelyen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd 23 óra 45 perc körül elment a nő házához, ahol meggyőződött arról, hogy az ingatlanban senki nem tartózkodik. A férfi bement a melléképületbe, ahol magához vett két gázolajjal teli 20 literes kannát, majd azokat bevitte a lakásba. A gázolajat a vádlott kiborította a szobában és egy öngyújtóval meggyújtotta. A ház teljes terjedelmében kigyulladt, a benne lévő bútorok, egyéb ingóságok elégtek. A lángokat az egyik szomszéd vette észre, ő azonnal hívta a tűzoltókat, közben pedig elzárta a gázfőcsapot. A szomszédos családi házak, valamint melléképületek, illetve emberi élet, testi épség sem voltak közvetlen veszélyben a vádlott cselekménye miatt.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2020. június 16-án meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat jelentős kárt okozó rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, melynek eredményeként tanácsülésen súlyosabb büntetést szabott ki. A törvényszék határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor büntetett előéletűnek minősült, valamint ezen cselekményét egy súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A bíróság szerint a vádlottra kiszabott büntetés neme és mértéke is szükséges az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

Az ítélet jogerős.