Közel hárommillió forint készpénz volt abban a táskában amit a vádlott a rablás után eldobott, mert azt hitte, hogy az üres

A Debreceni Járásbíróság 2020. október 15-én bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet annak a 27 éves vádlottnak az ügyében, aki kirabolt egy 81 éves asszonyt Debrecenben, a Petőfi téren. A tárgyaláson a vádlott elismerte tettét.

Az elsőfokú bíróság a berekböszörményi férfit a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás és súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt, mint különös visszaesőt 7 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2020. augusztus 21-én 12 óra 30 perc körül Debrecenben, a Petőfi téri aluljáróban először csak elhaladt az idős nő mellet, azonban amikor meglátta a sértett táskáját visszafordult, hogy megszerezze azt. A vádlott hátulról megragadta a nő kezében lévő táskát és azt többször erősen megrántotta. A sértett nem engedte el a táska fülét, ezért a férfi azt ismét megrántotta, ekkor azonban a nő a földre esett. A vádlott a földön húzta az idős nőt, aki tovább kapaszkodott a táskába, de mivel az eséstől fájlalta a vállát, így azt elengedte. A férfi a táskával, benne közel 3 millió forint készpénzzel és a sértett egyéb értéktárgyaival együtt elmenekült a helyszínről. Menekülés közben a férfi belenézett a táskába, azonban a nagy sietség közben abban nem észlelt semmit, ezért azt a helyszíntől körülbelül 10 méterre eldobta, majd tovább szaladt az Iparkamara utca irányába. A sértett a bántalmazás következtében súlyos sérülést szenvedett.

A bűncselekménnyel okozott több mint 3 millió forintos kár megtérült, mert a helyszíni szemle során a rendőrök megállapították, hogy a készpénz összege hiánytalanul a táskában maradt, amit a gyanúsított azért nem vehetett észre, mivel a pénzt a sértett újságpapírba csomagolta be. A nyomozók a férfit rövid időn belül azonosították és országos elfogatóparancsot adta ki ellene. A rendőrök a férfit másnap hajnalban Debrecenben, a Petőfi téren felismerék és elfogták

A Debreceni Járásbíróság ítélte nem jogerős, az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatást a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.