Hamis kirgiz jogosítványt adott át a rendőröknek a magyar határon

A Berettyóújfalui Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy ukrán férfit közokirat-hamisítás bűntette miatt.  

Büntetővégzésével a bíróság a Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a 40 éves férfit, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2019. október 1-jén 9 óra 15 perckor az általa vezetett mikrobusszal kilépésre jelentkezett egy 40 éves férfi. A határátkelőhelyen a rendőrök ellenőrizték az ukrán állampolgárt, aki átadta a gépjármű lengyel forgalmi engedélyét, személyazonossága megállapítására pedig egy ukrán biometrikus magánútlevelet, továbbá egy kirgiz vezetői engedélyt. A rendőrök alapos ellenőrzésnek vetették alá az okmányokat, amely során megállapították, hogy a kirgiz jogosítvány teljes hamisítvány, mind nyomtatásban, biztonsági elemében, mind színárnyalatában és kidolgozottságában teljesen eltér az eredeti okmánytól.   

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A büntetővégzés nem jogerős.