A bíróság végleg eltiltotta a vezetéstől azt a vádlottat, aki Berettyóújfaluban ittasan traktort vezetett

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2020. szeptember 7-én kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki jogosítvány nélkül, ittasan, főnöke traktorával ment sört venni.

Az elsőfokú bíróság C. N.-t bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvételének bűntettében és ittas járművezetés vétségében, ezért őt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2018 májusától juhászként dolgozott a sértett alkalmazásában Berettyóújfalu közelében egy tanyán. Az ottani munkavégzéshez a sértett a tanyán tartott egy traktort, amelyet a vádlott azonban nem vezethetett volna, mivel vezetői engedéllyel nem rendelkezett. A vádlott 2018. május 27-én, a nap folyamán nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, majd 13 óra 30 perc körül – a sértett tudta és beleegyezése nélkül – elvette a traktor indítókulcsát és a járművel a tanyáról Berettyóújfaluba indult, hogy az egyik áruházban sört vegyen magának. Az áruház parkolójában a rendőrök igazoltatták a vádlottat, a vele szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A helyszínen intézkedő rendőrök megállapították, hogy az erősen ittas férfi nem rendelkezik járművezetői engedéllyel. Az általa megvalósított engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése miatt a rendőrség őt akkor 90.000 forint pénzbírsággal sújtotta, és 4 hónapra a közúti járművezetéstől eltiltotta.

A bíróság döntését az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőssé vált.