A teherautó ittas sofőrje balesetet okozott, majd elhajtott

A Debreceni Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy 42 éves román férfit segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt.

Büntetővégzésével a bíróság a Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, ezen felül 2 év 8 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a román férfi 2018. július 14-én 16 óra 45 perckor Sáránd külterületén az általa vezetett tehergépkocsival és a hozzá kapcsolt pótkocsival közlekedett a 47-es számú főúton Derecske irányába, közepes forgalomban 75 kilométer/óra sebességgel. A vádlott úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. A 42 éves román férfi haladása során a főút 15. kilométer-szelvényéhez érve, ittasságából eredő figyelmetlensége folytán 0,4 méter terjedelemben áttért a járműszerelvénnyel a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol a pótkocsi bal hátsó részével nekiütközött a vele szemből szabályosan, 70 kilométer/óra sebességgel közlekedő szlovák rendszámú autóbusz bal oldalának. Az ütközés következtében az autóbusz utasai közül két szlovák állampolgár 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autóbusz vezetője a járművét a helyszínen megállította, miközben a vádlott annak ellenére, hogy az ütközést észlelte, a helyszínen nem állt meg, hanem onnan tovább közlekedett anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset miatt bárki segítségnyújtásra szorul-e.

A vádlott a baleset helyszínétől mintegy 2 kilométer távolságra található autóbuszöbölben állt meg, ahol a tehergépkocsi vezetőfülkéjében tartózkodva 17 óra 5 perckor rendőri intézkedés alá vonták a balesetről tett bejelentés alapján. A vádlottal szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A férfi úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy szervezetében a baleset bekövetkezésének időpontjában 2,88-3,03 g/l véralkohol koncentráció előidézésére alkalmas, szeszesital fogyasztásából származó alkohol volt.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ szabályait, mivel köteles lett volna a járművel azonnal megállni és a baleset folytán megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, valamint az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

A büntetővégzés jogerős.