Egy román és egy libanoni embercsempészt ítélt börtönbüntetésre a bíróság

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állítás keretében két ügyben is ítéletet hozott a Debreceni Járásbíróság 2020. szeptember 2-án.

Az egyik ügyben az elsőfokú bíróság az 59 éves román vádlottat bűnösnek mondta ki, ezért őt 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, ezen felül 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és 2 évre a közügyek gyakorlásától, továbbá 3 évre kiutasította Magyarország területéről. A bíróság a vádlottnak a bűncselekmény elkövetéséhez használt saját tulajdonú gépkocsiját és mobiltelefonját elkobozta. A döntés nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. A vádlott letartóztatása a törvény erejénél fogva megszűnt, mivel az ügyész nem tett indítványt a fenntartására.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a román férfi 2020. augusztus 2-án segítséget nyújtott két albán személynek a román-magyar határ meg nem engedett módon történő átlépéséhez. A két albán személy Magyarország érintésével Olaszországba akart volna eljutni, amelyhez a román férfi segítséget nyújtott, a bűncselekményt a rendőrök Fülöpön észlelték és elfogták őket.

 

A másik embercsempész ügyében a Debreceni Járásbíróság szintén bűnösnek mondta ki a 43 éves libanoni vádlottat. A férfit a bíróság 1 év 10 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is, továbbá 3 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ő esetében a bíróság az elkövetéshez használt mobiltelefonjait kobozta el. Az ítélet vele szemben jogerőre emelkedett.

A libanoni férfi 2020. augusztus 2-án Németországból Magyarországra utazott azért, hogy öt, a magyar-román határt illegálisan átlépő szír állampolgárnak segítséget nyújtson, hogy eljussanak Nyugat-Európába. A vádlott egy, az ismerőse által bérlet gépkocsit kölcsönkérte, majd a 48-as számú főút szentannapusztai elágazásánál felvette az öt szír állampolgárt, majd elindultak Debrecen irányába. A rendőrök Vámospércsen állították meg a gépkocsit, amelynek hátsó ülésén három, míg a csomagtartóban két szír személy utazott. A vádlott a megbízójától akkor kapott volna pénzt az illegális migránsok leszállítása után, ha az öt fővel Ausztriába el tud jutni.

A tárgyaláson mindkét vádlott elismerte a tettét.