Letartóztatta a bíróság a debreceni trafikrablókat

A Debreceni Járásbíróság 2020. augusztus 31-én távmeghallgatás útján egy hónapra elrendelte annak a két fiatalnak a letartóztatását, akiket fegyveresen elkövetett rablás bűntettével gyanúsít a rendőrség.

A megalapozott gyanú szerint a 18 éves fiú és 19 éves társa előzetesen megbeszélték, hogy kirabolnak egy nemzeti dohányboltot. A gyanúsítottak fedőruházatot viselve 2020. augusztus 26-án 6 óra 30 perc körül megjelentek a Debrecen, Dózsa György utcai garázssoron található Nemzeti Dohányboltnál. A 18 éves gyanúsított a magával hozott – a valódi tűzfegyvernek látszó – légpuskával bement az üzletbe és megfenyegette az eladót és pénzt követelt. Társa a bűncselekmény közben a bolt előtt várakozott és figyelt. Az eladónő a fenyegetés hatására 60.000 forint készpénzt adott át, továbbá a gyanúsított magához vett még három doboz cigarettát, majd társával együtt elmenekült a helyszínről. Elfogásuk érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki a gyanúsítottak ellen, amely alapján két nappal később Egerben elfogták őket. A 18 éves fiú többször került összetűzésbe a törvénnyel, míg társa büntetlen előéletű.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottak megfelelő családi hátérrel, személyes kötődéssel nem rendelkeznek. A terhükre rótt bűncselekmény tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére - a törvény 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - tekintettel fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének.

A fegyveresen elkövetett rablás erőszakos jellegére, veszélyességére figyelemmel valós a veszélye annak is, hogy a gyanúsítottak az ügyben érintett személyek jogellenes befolyásolásával megkísérelnék a bizonyítás meghiúsítását. A bíróság álláspontja szerint fennáll továbbá esetükben a bűnismétlés veszélye is.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, a terheltek személyi körülményeire tekintettel a nyomozási bíró úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a két gyanúsított esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A Debreceni Járásbíróság végzése végleges.