Hollandiában fogták el a szökésben lévő elítélt kábítószer-kereskedőt

A Debreceni Járásbíróság június 17-én távollétében bűnösnek mondta ki G. P.-t társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül, mint bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az ő vonatkozásában 39 millió forint és egyéb értéktárgyak vagyonelkobzását is elrendelte.

A férfi Debrecenben éveken át marihuánával kereskedett egészen 2014 augusztusában történt elfogásáig. A bűncselekményt kezdetben egyedül végezte, majd az „üzletbe” bevonta élettársát és szűk baráti köréből pár személyt. A drogkereskedők többnyire a helyi felsőoktatási intézmény hallgatói részére adták el a kábítószert, gyakran még házhozszállítást is vállaltak. A bűnszervezetnek, amely hierarchikus rendszerben működött, legális jövedelmük nem volt, a kábítószer eladása után kapott pénzből éltek. A kábítószer-kereskedő hálózat tagjait a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának nyomozói fogták el. A csoport tagjainál tartott házkutatásokon a nyomozók a kábítószeren, illetve annak értékesítésével összefüggő tárgyakon kívül lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagot, robbantószert, különböző vegyi anyagokat, vegyszereket, valamint nagy értékű nemesfém tárgyakat is találtak és foglaltak le.

A bíróság a bűnszervezet további hat tagját is bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, egyiküket, C. P.-t lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében is, ezért őket fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A 33 éves B. K.-t 5 év 4 hónap, a 29 éves D. L.-t 4 év 2 hónap, a 29 éves Sz. Sz.-t 3 év 10 hónap, a 32 éves F. Á-t 4 év 2 hónap, a 34 éves C. P.-t 4 év 2 hónap, míg a 31 éves B. R.-t 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. B. K. vádlott kivételével, akivel szemben a bíróság 23 millió 400 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt, a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. A bűnszervezet tagjait a bíróság 4, valamint 5 évre a közügyektől is eltiltotta.

A bűnszervezet vezetője G. P. még 2018 augusztusában, az ellene folyó büntetőeljárás hatálya alatt szökött meg a házi őrizetből, melyet követően a rendőrség előbb országos, majd miután információ merült fel arra, hogy külföldön tartózkodhat, európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki vele szemben a Debreceni Járásbíróság. Ellene távollétében fogolyszökés vétség elkövetése miatt a Debreceni Járási Ügyészség 2020 márciusában emelt vádat a bíróságon.

A férfit 2020. augusztus 20-án a rendőrök Hollandiában fogták el, jelenleg kiadatási őrizetben van, hazahozataláról később hoznak döntést.