A fiatalkorú vádlottak édességért, cigarettáért és pár ezer forintért verték agyon a sértettet

A Debreceni Törvényszék 2020. július 21-én ítéletet hirdetett annak a hét fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik kiraboltak és súlyosan bántalmaztak egy hajdúhadházi idős férfit, aki belehalt sérüléseibe.

A törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként elkövetett rablás bűntett kísérletében, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, társtettesként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, társtettesként elkövetett rablás bűntettében és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 12 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodrendű vádlottat rablás bűntett kísérletében, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, társtettesként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, társtettesként elkövetett rablás bűntettében és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 10 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta.

A harmadrendű vádlottat társtettesként nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében találta bűnösnek, míg a negyedrendű vádlottat ugyanezen bűncselekmények elkövetése miatt bűnsegédként ítélte el a bíróság. A harmadrendű vádlottat 8 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, míg a negyedrendű vádlottat 6 év fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek, ezért őket 4, illetve 3-3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amit egy kis haszonnal tovább értékesített. Az első- és másodrendű vádlott 2019. május elején megbeszélték, hogy kicsalják a férfit, majd leütik őt és bemennek a házba, ahonnan édességet és pénzt tulajdonítanak el. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, őt nem akarták bántani.

A két fiú 2019. május 8-án délután elindult a sértetthez, ahová teleszkópos vasrudat, maszkot és kesztyűket is vittek. Ezeket elrejtették, majd elmentek a játszótérre és várták, hogy besötétedjen. Este 8 óra körül megbeszélték, hogy egyikük vásárlási szándékkal becsenget, míg társa ezalatt az idő alatt beugrik a kerítésen. Az idős férfi a csengetésre kiment a kapuhoz, a ház oldalánál megbújó fiú várt, majd amikor a sértettet meglátta, őt egy vasrúddal fejbe vágta. A sértett megtántorodott, de volt annyi lélekjelenléte, hogy védekezzen, magához akart venni egy közelben lévő fakarót. Ezt látva a két kamasz megijedt és elszaladt a helyszínről. Mivel üres kézzel távoztak, megbeszélték, hogy később újra megpróbálják, de segítséget kell hívniuk. A sértett a történtekről nem tett feljelentést a rendőrségen és a családnak sem szólt.

Néhány nap múlva a két fiú további öt társukat szervezte be azért, hogy újra rátámadjanak az idős férfire. Felosztották egymás között a feladatokat, megállapodtak abban, hogy a két lány, illetve további két fiú a ház környékén fog figyelni, míg egy társuk közvetlenül a férfi háza előtt várakozik, az ingatlanba pedig három fiatalkorú fiú pedig beoson.

A hét vádlott 2019. május 13-án a játszótéren várta a sötétedést, majd megjelentek az idős férfi házánál. Három fiú átugrott a kerítésen, a kutyák ugatására a idős férfi kijött a házból. Az udvaron tartózkodó vádlottak a náluk lévő fakaróval és vascsővel őt többször fejbe ütötték, mire a sértett összeesett. A földön fekvő férfit tovább ütötték, illetve test szerte nagy erővel megrúgták. A bántalmazást követően az egyik kamasz kiszaladt az utcára, míg két társa bement a házba, ahol az idős férfi mozgáskorlátozott feleségétől készpénzt követelt.

A megrémült asszony elárulta, hol tartják a pénzüket. A vádlottak ötezer forintot, majd további kutatás után más helyekről még hatezer forintot tulajdonítottak el. Két dobozba ezután csokoládét, chipset, cigarettát, cukorkát és energiaitalt pakoltak, majd távoztak a házból. A vádlottak egy közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ott felosztották egymás között a lopott édességet és cigarettát. A három fiatalkorú fiú bántalmazása következtében az idős férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit tanácselnök az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, hogy országos szinten elszaporodtak az idős, egyedül álló személyek sérelmére elkövetett vagyon elleni bűncselekmények, rablások és az élet elleni cselekmények. Mint elmondta, a vádlottaknak nem volt szándékukban az emberi élet kioltása, az a bizonyos vipera az első alkalomkor nem is volt arra alkalmas. A fiatal vádlottak a legnagyobb hibát akkor követték el, amikor csoportosan visszamentek és egy újabb bűncselekményt követtek el, amit már előre kiterveltek. Fontos kiemelni, hogy a három vádlott kizárólag a sértett koponyájára mért ütéseket vascsővel és farúddal, így esélye sem volt a túlélésre.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik enyhítés, téves jogi minősítés, az ötöd- és hatodrendű vádlottak felmentés véget jelentett be fellebbezést.

A bíróság az első-, másod-, harmad-, illetve negyedrendű vádlott letartóztatását fenntartotta, mely döntést az ügyészség, a vádlottak, védőik és törvényes képviselőik tudomásul vettek.