Majdnem elszórták a lopott pénzt

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2020. július 6-án, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a két, büntetlen előéletű fiatalkorú vádlottnak az ügyében, akik gyermekkorú társukkal közösen több millió forintot loptak el a sértettől még 2019 májusában. Az elsőrendű vádlott elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a 15 éves lány lemondott.

A bíróság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlottat, ezért őt az ügyészi indítvánnyal egyezően 2 évre próbára bocsátotta, amelynek időtartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság kötelezte továbbá a fiatalkorút az okozott közel másfél millió forintos kár megfizetésére. Vele szemben az ítélet jogerőre emelkedett, mivel a bíróság döntését mind az ügyész, mind a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vettek.

Társa, az ügy másodrendű vádlottja, egy 16 éves lány jelenleg szökésben van, ellene körözés van érvényben, mert a számára kijelölt lakásotthonból engedély nélkül eltávozott. A bíróság vele szemben lopás bűntette miatt elfogatóparancsot adott ki.

Harmadik, a bűncselekmény elkövetésekor 13 éves gyermekkorú társuk életkoránál fogva nem büntethető.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két fiatalkorú vádlott 2019. május 28-án délután gyermekkorú társukkal közösen megjelentek a sértett berettyóújfalui házánál, hogy cigarettát és pénzt kérjenek. A fiatalok beszélgetni kezdtek a férfivel, aki hármójuknak adott fejenként 10.000 forintot, mert megsajnálta a gyermekotthonban nevelkedő lányokat. A férfi a vádlottaknak még dicsekedett és megmutatta, hogy komódja egyik fiókjában 4,6 millió forint körüli készpénzt tart, amely egy ingatlan eladásából származik. Miután a sértett elment otthonról vásárolni a három lány bement a szobába és a fiókból kivették a több millió forintot, majd felszálltak egy buszra és Debrecenbe utaztak, ahol a főtér mellett egy szállodában szobát vettek ki, majd elmentek sétálni. A náluk lévő pénzből élelmiszert vettek, valamint a főtéren tartózkodó hajlék nélkülieknek több ezer forintot adtak, majd az utcán egy ismeretlen személytől 90.000 forintért megvásároltak egy okostelefont, amelyet az üzletben jóval olcsóbban meg lehetett volna venni. Ezután mindhárman visszamentek a hotelbe. Másnap kifizették a szállodai számlát, majd elmentek egy debreceni nagyáruházba, ahol a lopott pénzből nagy értékben bőröndöket, ruhákat, tisztálkodási szereket, kozmetikumokat és egyéb tárgyakat vásároltak összesen több mint 315 ezer forintért. A nagy összegű vásárlásokra és az összegyűrt készpénzzel történő fizetésre felfigyelt az áruház biztonsági őre, aki az esetet jelentette a rendőrségnek. A vádlottak még vásároltak maguknak mobiltelefonokat és más elektronikai cikkeket összesen 135 ezer forint értékben, majd a helyszínre érkező rendőrök igazoltatták és bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították őket. Az elsőrendű vádlottnál közel 1,9 millió forintot, másodrendű vádlottnál közel 490 ezer forintot, míg gyermekkorú társuknál közel 200 ezer forintot találtak és foglaltak le a nyomozók, amit visszaadtak a sértettnek. A férfinek a nyomozó hatóság kiadta a három lány által vásárolt értéktárgyakat is, így több mint 3 millió forint megtérült.