Ki akart rabolni egy idős nőt, majd menekülés közben zsákutcába jutott

A Debreceni Járásbíróság 2020. június 16-án a távmeghallgató rendszeren keresztül előkészítő ülést tartott annak a vádlottnak az ügyében, aki 2019 júniusában megtámadott egy idős nőt Debrecenben. Az ügyészség a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntett kísérlete miatt emelt vádat a 41 éves férfival szemben.

A vádirat szerint a férfi 2019. június 1-jén reggel 6 órától egy debreceni presszóban italozott, ahonnan többször elment, majd visszatért. A presszóban 12 óra körül nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd távozott a Faraktár utca irányába. A férfi egy üres telken 14 óra 50 perc körül a szükségletét végezte, amikor meglátott az utcán egy idős nőt, aki akkor szállt le a buszról a Faraktár utcai megállónál. K. A. ekkor elhatározta, hogy megszerzi az idős sértett táskáját a benne lévő értékekkel. A sértett irányába szaladó férfi trágár szavakkal illette az idős nőt, akinek megragadta a vállán lévő táskáját.

Az ügyészség szerint a sértett segítségért kiabált és ki akarta kerülni a férfit, aki megragadta a táskát és elkezdte rángatni azért, hogy azt megszerezze. A vádlott folyamatosan szidalmazta a 78 éves nőt, majd az erőszakos cselekedet közben megragadta a sértett karját, miközben a táska fülét rángatta, amely miatt mindketten a földre estek. A cselekményt látták a közelben tartózkodó állampolgárok, akik az idős nő segítségére siettek. Ezt észlelve a vádlott a helyszínről elmenekült. Az egyik tanú futva követte a támadót, közben telefonon felvette a kapcsolatot a rendőrséggel és folyamatosan közölte, hogy melyik utcán haladnak. A vádlott végül menekülés közben befordult a Lőrinc pap utcába, ami egy zsákutca. Ezt látva a férfi földre rogyott, őt a helyszínre érkező rendőrök elfogták – fogalmaz a vád.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott vonatkozásában tett úgynevezett mértékes indítványt, ahol az ügyészség által indítványozott büntetésnél – jelen esetben 6 év fegyházbüntetés és 6 év közügyektől eltiltás – súlyosabbat a bíróság nem alkalmazhat abban az esetben, ha a vádlott elismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Ez alapján a bírság az ügyet előkészítő ülésen befejezheti.

Az előkészítő ülésen a vádlott nem tett beismerő nyilatkozatot, tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte ki az ügyet. A büntetőper tárgyalása 2020. szeptember 8-án folytatódik, amikor is a bíróság a vádlottat fogja részletesen meghallgatni.

A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta az elsőfokú eljárás befejezéséig. Ez a döntés végleges.